Pages

Friday, December 30, 2011

Xmas celebration and New year....

Salam readers...


Rasenya ibarat dah bertahun lamanya tak mencoretkan sebarang dua kata dalam blog yang tak seberapa ni...


December 2011.... Banyak sungguh dugaan yang aku and family hadapi dalam bulan terakhir tahun ini...


Hospital dah umpama rumah kedua... Lepas satu-satu penyakit datang hinggap... Lepas sorang-sorang....


Memula aku sekadar demam biasa... Batuk2 manja sekali-sekala... Then, aku rase badan aku semakin weak... Ingat kot faktor pembawakan baby takpun faktor dimamah usia... So, lepas makan panadol & antibiotik barang sepapan dua... Aku buat derq jer la kan... Taknak la ikutkan sangat perasaan dan badan yang tak larat...


Then, tetiba demam aku strike lagi... Kali ni spike gila2 tinggi temperature... Aku pon rase badan aku semakin kureng hidrasi nya....


Lepas buat xray, blood test segala bagai test, rupanya aku pneumonia... Huh!tak pasal2... Mana dapat virus tu pon tatau!


Ate, bermula la episode masuk hospital... Dapat percutian 4d3n... Discharge hari rabu tengah hari... 4 hari 3 malam la aku tak jumpa kanak2ribena yang 2 orang tuh... Rindu woooo... Walaupon aman dan damai tanpa diaorang, tapi dah namanya pon mama kan...


Sampai je umah, danial macam biasa... Caca tetiba jadi lembik.... Bibik kata dia dah muntah 6 kali....


Mak...i panik!

Terus bawak g klinik depan rumah... Dr tuh kata caca dah lemah sangat, so dia refer g hospital..... Ayoyoyo......


Packing apa yang patut, terus la bawak caca g emergency hospital.... Amek kau... Berkampung aku kat spital....


Suspect food poisoning.... Ntah ler... Nak buat macam mana kan... Dah mak dia pon kat spital... Ntah apa ntah manusia kecik ni makan masuk mulut dia...


Anyway, aku still kat hospital... Condition caca still belum berubah.... Demam panas and cherry berry sesikit... Hopefully tak la aku celebrate new year kat spital ni... Tak lalu nak dok sini dah...


Apa pun, ini semua dugaan Allah... Sikit je baru dia uji aku and family... Sedangkan Dhia, macam2 ujian dia kena... Hahaha... Tak pasal2 masuk citer Tentang Dhia....


Semoga 2012, be a better year for all of us.. Better health and iman...


Take care peeps..... Muah muahs.....




-

Wednesday, December 07, 2011

Aku check aku boleh pergi ke luar negara atau tidak... dan jawapannya.... aku kiciwa

aku amek link hi hadapan mata saya cantik sialan (direct translation for in front of my damn beautiful eyes)


aku pon try...








dari semalam aku try tau....




cis.... tak bagus punya server.....


orang kata bahasa menunjukkan bangsa...
adakah server menunjukkan servis?


hmmmm....

Wednesday, November 30, 2011

Thursday, November 17, 2011

Good luck untuk aku...

Venue : SDMC, Subang

Time : 8:35pm

Watching : Malaysia vs Indonesia

Admitted since : semalam tengah malam

Current condition : hungry

Teringin nak makan : maggie goreng mamak

Actual condition : 13weeks pregnant, but cervic dah terbukak 1cm..

Medical diagnose : incompetent cervic

Treatment : to do cervical cerclage.... Iaitu jahit di pangkal rahim untuk memegang baby dalam rahim sampai cukup matang before keluarkan dia di dunia fana ini..

Emosi sekarang : masih stabil

Emosi esok : ketakutan akibat pepetku akan dirobek esok.... *o.h t.i.d.a.k!* *m.a.k n.g.e.r.i*


Wish me luck uols....doakan segalanya berjalan lancar...amin....



Ps: lapo giler ni.. Padahal dah pelahap nasik dah jap tadi... Haruz kah aku fly untuk mengunjungi mamak di depan sana? Hmmmmmmmm......




Monday, November 14, 2011

Tak menjadi....

Assalamualaikum...


It's been a long time... korang apa kabar? For me, the past couple of weeks has been quite challenging... emotionally, mentally & physically... More and more bad news.. ok, aku cerita ikut tarikh kejadian eh...


3 Nov 2011

The good news that everybody was thrilled about, is no longer an excitement. Well, at least for my hubby. In the previous entry, i wrote something about me might be carrying twins, well, it didn't happen. Apperently, the second baby did not develop as it was supposed to be, so the sac just dissappear.


Tetiba, masa scan hari tu, Dr kata, baby tu tak jadi... sebab langsung tak develop. Although it was a twin pregnancy, but Allah knows best. Hanya tinggal satu baby jer dalam perut.


Sang Suami lah antara orang yang paling kiciwa.


Aku? Ok jer kot... hahahahaa.... In fact, aku bersyukur sebab 1 baby jer... Ingat senang nak jaga 2 baby sekali?


1. Twins pregnancy may lead to further complication. Premature la apa la...


2. Even mengandung dengan sorang baby pon aku dah lemah longlai, ini kan pulok 2! Can't imagine myself terboyot-boyot bawak 2 nyawa dalam perut aku. OMG!!!


3. Belum cerita bab dalam pantang. Anak sorang pon dah tak cukup tido, ini kan 2.. aku rase memang aku akan jadi zombie kg pisang @ kak limah meroyan!!!


4. Saper plak nak menjaga baby-baby aku lepas habis pantang sok. Dah la ada 2 baby, then kena jaga 2 lagi kanak-kanak ribena yang dok sedia ada. Kalau twins, tau la... sorang nanges, then sorang lagi follow.. sorang yak then sorang lagi yak... sorang nak susu, then sorang lagi nak susu.. pastu dedua nanges secara berduet .....Pastu Danial ngan Caca pulak bergaduh... mana nak meleraikan derang lagi...

Result : bibik aku jangkit meroyan aku, pastu lari terus.... Aku dah la meroyan, pastu bibik meroyan.... jangan jangkit kat laki aku dah!huhuhuh...


Jauh kan aku fikir... tapi as a mother, memang ko akan terfikir/terbayang benda-benda macam ni.. kalau korang rase aku ni being too negatif ker, sorry la...


Apa yang pasti, Allah Maha Mengetahui dah Maha Berkuasa...... sesungguhnya aku memang tidak mampu untuk carry twins. Belum apa-apa aku dah stress menangis kat mak aku.....


As usual, she will always there to comfort me.


So now, alhamdulillah, ada sorang jer dalam perut. woohoooooooooo... Lega siot!



kay lah.. sambung next entry for another bad news....... huhuhuhuhuh

Monday, October 31, 2011

Buah Delima Mekah Terbaek untuk hot mama mengandung...

tiap-tiap kali aku mengandung... (statement dah macam mak kucing kan..? sebab asyik-asyik ter-buncit.. asyik-asyik terbuncit... okay, note disitu adalah 'ter-buncit' sebab dah 2 kali eksiden dalam perut... hahahaa)... eh, aku nak cerita apa tadi..?


okay, mula balik...


lepas mula, boleh balik! 


lawak bodoh.... sila jangan lempang mak buyong okay..!


baiklah...


tiap-tiap kali aku mengandung, seboleh-bolehnya aku akan cuba sedaya upaya untuk mendapatkan buah delima dari Mekah... biasanya, guna tiket mak buyong dan mintak simpati mak/pak haji untuk bawak balik buah delima...




mak aku kata... ada seulas (dalam buah delima tuh akan ada beribu-ribu ulas) yang mempunyai 1001 khasiat yang sangat bagus untuk mak buyung dan baby dalam perut....


jadi, the whole of the buah delima, ko kena dengan tamak haloba, rakus dan tabahnya makan sengsorang sampai habis, untuk mendapatkan 1001 khasiat dalam seulas delima tuh...


jadi, kalau korang preggy, dan ada masa lagi untuk carik buah delima dari Mekah, jangan segan silu untuk mintak kat pak/mak haji eh...


kesimpulannya.... ada tak blogger yang gi Mekah di sini? sila PM saaya.... kepala hotak aku, orang nak g haji mana dan nak blogwalking !!!!


nak tau lebeih lanjut mengenai khasiat buah delima, http://majalahkesehatan.com/delima-buah-ajaib-dari-surga/


k,buhbai..

Friday, October 28, 2011

Baby Teaser

Salam hari jumaat...


aku very the busy body dengan kerja sekarang..


nak hapdate blog pon macam terkejar-kejar..


tapi nak jugak hapdate...


jadi dengan gedik nya buat la post teaser...


konon saspen giler...






korang saspen tak?


saspen tak?



nak bilik baby camni boley...?




hehehe...


okay, nanti gua hapdate about this whole teaser thing!


insyallah...


moga-moga dipermudah semuanya...


Amin....

Tuesday, October 25, 2011

Monday, October 24, 2011

one word for REAL STEEL.... SUPER COOL! okay, that's two words..... heh

hamboi... reviewed as super cool... ko bajet ko anak dara remaja umur 15 tahun nak letak ayat cool cool gitu?


yer la, review pon terpengaruh ngan dialog dalam cerita ni la...


dan ini adalah percubaan yang pertama membawa danial untuk menonton movie. Movie pertama terus cerita ganas tumbuk-tumbuk sparing-sparing kat ring.... besi pulak tu... hish...


Memula aku risau gak, buat nya dalam movie dia melalak ketakutan ataupon berlari satu panggung kang, naya aku nak kena kejar dia....


tak pon later effect dia, dia pegi belasah adik dia umpama robot-robot yang bertinju, masalah jugak...


tapi, sebab mama dia tergedik-gedik nak jugak tengok wayang.... then cousins dia pon semua nak tengok cerita robot, maka... tawakal jer la..






"kiter nak tengok cerita apa ni? cerita hantu ni ker?" sambik garu bontot di kawasan awam...


dalilah hanani, mohammad isqandar danial dan harris ehsan





haiyaaaaaaaa.... ni tak tau la aksi ultraman ker, aksi karate kid


Real Steel memang sungguh ohsem... aku suka cara dia mem'potray' bonding antara ayah dan anak yang dah lama terpisah...


dan hugh jackman juga sangat macho dan gagah perkasa...





'me and you...'


ini lah antara adegan yang cukup kuat.... relationship between son and father, and robot...




gambar ni kecik jer, tapi ketiak dia putih giler... tak karat langsung..

atau adakah camera-trick? *ayat dengki*



Biler Atom berjaya mengalahkan Zeus, aku pon rase nak lompat-lompat menjerit time tu...


Danial pon sama..." yeaaaa, mama yobot tu menang..."


tapi lepas tuh,


"mama, abang nak cucu...." potong stim!


For a first timer, Danial pass with flying colors... Next week boleh bawak lagi..





Lion King 3D




yeahhhhhh...........

Thursday, October 20, 2011

RM25 (bernilai RM230) untuk 30 minit Urut Bubel Panas + 30 minit Sauna + 30 minit Skrub Badan + 30 minit Urut Kaki




MilkaDeal - Tawaran hebat..


hampir tergoda...


Bile baca betul-betul...


RM25 (bernilai RM230) untuk 30 minit Urut Bubel Panas + 30 minit Sauna + 30 minit Skrub Badan + 30 minit Urut Kaki di De'Laily Home Spa, Bayan Lepas [Diskaun 89%]..



 
hampeh!










Monday, October 17, 2011

Siapa lagi cun? Aku ke Suraya Tahajud Cinta?

wah, tajuk bikin panas... Tapi ini adalah realiti kehidupan....


Walaupun hari Jumaat yang lepas adalah episode terakhir drama bersiri Tahajjud Cinta, tapi itulah first time aku berkesempatan nak tengok cerita tu... itu pon tengok 30 minit yang terakhir jer....


tengah dok layan, tetiba masuk ke scene Suraya (Neelofa) menggoda Ustat Sauki di tengah hutan.... aku tak tau apa fungsi Suraya tu kat situ, apa rasional nya dia nak mengorat laki orang berbini 4 atau adakah dia horny melihat ustat? Yang pasti, Erma Fatimah yang suruh kan...


tetiba sang suami berkata...


him : eh, cun nyer dia ni (referring to Neelofa). Pelakon baru ke?


me : a'ah...kenapa?


him : Cun nya... siapa nama dia?


me : Neelofa...


him : Cun.... tapi ada parut kat dahi dah...
        Perasan tak dah 3 kali dia menekankan perkataan cun itu....


me : huh? Parut? Mana ada? kat mana?


him : Ada, tang dahi dia...


Punya memerhati, dahi yang dah bertempek foundation pon dia boleh nampak ada kesan parut..


5 minit kemudian..


him : Neelofa..........


Tetiba ajer menyebut nama Neelofa


me : Eh, kenapa tiba-tiba plak sebut nama dia ni?


him : Sajer... cun tuh


aku dah nak naik angin dah.. Asyik puji Suraya aka Neelofa tu cun ajer...


tetiba, aku mengeluarkan 1 soalan cepumas


me : saper lagi cun..? Ayang ke dia...?
      *sambil berdiri dan cekak pinggang*


him : hehehe... MESTI LA AYANG LAGI CUN....
        Ini soklan cepumas, mana bole jawap orang laen.....


me : HUH... TAU TAKPE...
       *puas hati ahkak...!! walaupon aku tau memang tak ikhlas langsung jawapan ni....*


muahahahaahahaha...................





hah? saper lagi cun...?


dah dah dah... tak payah jawap.... aku dah tau jawapan nya..............


soklan tuh untuk laki aku jer, bukan untuk korang...... nyeh nyeh nyeh........


k,bye



Thursday, October 13, 2011

She's 2

She's 2 now!!


yeay...!!!!


Alhamdulillah....


sajer nak nak re-post balik an old entry just to remind myself of how precious this one liltle fellow....


look at her then... and now...



ada macam muke Jandhi  of Boys over Flowers tak?

ntah la.. aku pon tak penah tengok citer tu... cousin aku la dok kata caca cam muka jandi..





To my little baby.. Aisya Qaisara...


Mama is so in the mood to tell you about my journey towards having you, my sweet litte baby around my arms..Although it is considered late as you are already 14 months when i'm writing this.. but better late than never, rite?


Well, actually mama and ayah was not really planning to have another baby at that time.. Why? Since your abang is still very small- he's 8 months.. and since your ayah is working far (well not that far.. Melaka jer..).. I had to do everything on my own..


raising abang danial alone, while mama and your abang menempek kat rumah mama chor during weekdays.. i've to handle everything.. it's not an easy job tau sayang... being a single mother.. ayah only came home to see mama and abang during weekends.. jungling between work and being a mother..


But Allah is great, He send you to me just when i thought i had enough with being away from your ayah.. the pregnancy test showed double line- which is positive.. Positive that you a re now in mama's tummy.. as small as 1 dot..




don't ask where do babies came from.. My answer is 'mama tak tau..' hahahaha.. that's what opah told me when i asked her the same question..


So, you grew in me beautifully... while mama stress+happy+serabut+meroyan+afraid all at the same time.. mama takut.. takut kalau mama tak boleh jadi a good mother to you and your abang.. takut kalau ayah takder.. macam mana mama nak handle 2 sekali?


When i was 3 months pregnant, another challenging episode.. appendix!! sakit perut, and your ayah @ melaka.. i had to drive myself to emergency room...


alone, suffered, worried.. sian mama kan?


doctors had to cut me, while you were still inside...


and they did... Alhamdulillah, you were not awaken from your sleep... what else you would be doing in my tummy, rite?


that scary experience is done!


Allah granted my doa.. your ayah transfered back to mama's side when I was 6 months preggy...


Then, few weeks after.. ayah was admitted in hopsital becoz of his gastro problem.. Sian ayah.. so, mama have got no time to really take care of myself.. mana nak tengok ayah, jaga abang danial, kerja...


That time, tetiba ada air keluar.. mama ingat kot mama terkencing..


So, tak kesah..


Tapi makin lama makin banyak...


Guess what?


My waterbag leaked..!!!!


Doctors said that the chances of you surviving is better out than inside my tummy.. because there were infections somewhere down there..a bad bad infection... that caused my waterbag to leak..


hmmm..another scary episode about to happen..


just after 4 months of my appendix operation, had to be cut one more time...



That time I'm so worried sayang..there were so many things that came across my mind.. what if you were not healthy..? What if you were injured during the c-section operation..?

what if......?

what if......?



Mama hanya mampu menangis dan berdoa..


Ayah? Opah cerita, ayah caca terperuk kat tepi tiang.. he's too worried...


Doctors (your paeds and my gynea) told him, to be prepared.. as anything could happen on the table.. anything could happen to you or me..


While abang danial kat rumah babysitter, mama bertarung nyawa dalam operation theatre.. (hey thats rhyme!)


So, there you were.. Brought to this world, @ 30 weeks of my pregnancy, on Monday 12 October 2009, 1.3kg je tauuuuu... So tiny..



My little angle


incubated in NICU for 2 weeks...



mama and ayah sebok amek gambar caca..
you had to be in the incubator thinggy all alone....i couldn't described how much i miss you that time.. what a brave and strong girl you are!



3 weeks old.. stil incubated @ nursery..made an attempt to breastfeed you..
mama cam monster kan? sebab caca kecik sangat...





I hope when you are big enough to reads, and big enough to understand..
i just want you to know how much mama and ayah really love you...

with all of our heart..
and you too danial.. :)



Tuesday, October 11, 2011

kebaya-licious

cantik kan kebaya ni..?


bought from My Info Diary...


berpuas hati sebab design dia yang ohsem hinggakan kakak aku sanggup datang rumah nak pinjam...


huh!! no way jose...


well, not at least baby bump aku ni memunculkan diri sampai tak muat nak pakai lagi dah...


ehehehe.. kedekut tak bertempat!  






walaupon pic ni blur... nak jugak letak! tak kire!!




apsal aku nampak lemah gemalai sangat ni...?


ooo... ni aksi sebelum aktiviti muntah-muntah...


pas jer photo-gedix, terus berlari gi toilet uwekkk-uwekkk........




pfffttttttt... *bosan btul*





Monday, October 10, 2011

kuda dan perempuan harum sundal malam...

aku tengah lepak-lepak kat opis... eh, bukan opis tempat untuk kerja-kerja ker? takper, abaikan jer...


then, ter-bersembang dengan seseorang encik yang pangkatnya macam abang-abang... orang nya boleh tahan, masa muda-muda boleh dikategorikan sebagai hensem dan mempunyai perwatakan yang cool....


topik kitaorang rancak... daripada kesihatan anak-anak, ke persekolah, hinggalah masuk ke topik rumah tangga..


dia kata...


"bini abang, masa anak dara dulu memang meletop-letop...


biler dah beranak sorang, maintain cun giler lagi...


biler masuk anak 2.... dah macam kuda sikit...


anak 3.... dah macam singa betina dah abang tengok...


sekarang ni anak 4... perempuan harum sundal malam...........!"



gulllllppppppppppp.... abang tu merujuk kepada appearance bini dia di rumah....


aku boleh bayangkan... masa ko anak sorang, ada masa lagi nak bersolek.. sebab boleh bergilir-gilir jaga baby dengan suami... jadi masih ada masa lagi untuk seorang suri berhias untuk suami di rumah...


apabila dah masuk ke anak ke-2, memang tiada masa lagi la untuk berhias-hias untuk suami. Tambah apabila jarak umur kedua-dua masih memakai pampers, maknanya kedua-duanya masih memerlukan perhatian dari ibu. Dari hendak memberus gigi, ke mandi, ke makan dan minum, bermain, dan membaca.. semuanya perlu ibu yang sediakan. Belum lagi masuk bab cranky dan tantrum... aduh!


Bapaknya? Ada di rumah waktu malam aje, lepas balik kerja. Sudah tentu kepenatan, kan? Jika membantu pon, lepas mandi dan solat maghrib. Nak makan malam lagi.... itu pon sebagai penghuni rumah tetap 24 jam, sah-sah la yang berstatus mak yang kena masak dan hidangkan.


Tangan ada 2 jer, tapi segala-segalanya, tangan dua tu yang kena buat... mana ada masa untuk make-up beria bermaskara dan ber-blusher... kang make-up lawa-lawa kang, saper pulak yang nak tengok? Periuk belanga? Setakat dok rumah pagi ke petang tak mandi pon takpe kot... kalau aku, sah-sah la pakai hot-pants dan tocang nak buat segala kerja rumah dan uruskan anak... kuda kah kelihatannya...?


Masuk anak 3..?


& yang ke-4?


Terus jadi perempuan harum sundal malam...


Serius shit! aku angkat tangan dari jadi suri rumah... Memang aku tak mampu!


Dan aku tak salahkan bini abang tuh sebab ter-jadi perempuan harum sundal malam.......he's guilty for that!!!


at the end of the conversation, aku cakap kat abang tuh..


"ala bang, perempuan harum sundal malam pon..... waktu malam, perempuan harum sundal malam tu la yang abang dok belasah, kan....?


sesilap nanti tersangkut pulak yang nombor 5.."


abang tu terus sengih penuh makna...


ceh!


Tabik spring to all mothers and homemakers out there!!!!!






adakah abang tuh sengih perli...?


sudah pasti lepas aku bersalin nanti aku akan makan pil atau cucuk atau apa ajer.... !!


terbayang aku jadi perempuan harum sundal malam.... ish.... choyy!!



Thursday, October 06, 2011

Doa Nabi Yunus








Rasulallah s.a.w telah menerangkan bahawa barangsiapa yang membaca kalimah ini, orang itu akan dilapangkan ALLAH dari segala kesempitan dan kebuntuan.







Ya Allah, permudahkan lah urusanku, jauhilah aku dari kebuntuan ini. Hanya engkau yang Maha Mengetahui dan Mengasihani. Amin.










kegatalan itu sudah mari

hari ini hari khamis


malam ini malam jumaat


itu adalah fakta


tapi, cerita saya di pagi ini bukan lah mengenai kegatalan itu...


ini adalah mengenai kegatalan perut...


apabila perut yang flat (flat ke perut aku?) tanpa tiada sebarang invasion lemak-lemak tepu yang sungguh keji, mula untuk berkembang , maka secara automatiknya tangan yang halus mulus akan mula menggaru-garu di kawasan sekitar perut tanpa tuan empunya perut sedari...


apabila kegatalan itu sudah tidak dapat dibendung, biasanya kiter akan menggaru sungguh-sungguh... sedap giler kot biler menggaru...


*aahhhhhhhhhhhh... heaven....*


ini sebenarnya tidak bagus kerana kelak meninggalkan kesan garu yang hodoh dan strech mark itu akan kekal selepas bersalin...


so, macam prgenancy aku yang lepas.. aku guna produk ini supaya perut ku moisturize dan tidak gatal-gatal... Ia agak membantu la jugak....




lagi satu aku suka sebab dia cepat absorb dalam kulit....bau dia pon best gak...


korang cekiout laaaa.....


macam dolu-dolu, biler perut diserang penyakit gatal-gatal, sang suami akan sapu kan... owhhh... so lomantik!


sekarang?


'caca, meh tolong mama sapu cream meh....' hak hak hak... owhhh... soooo not lomantik!








Tuesday, October 04, 2011

Tin sardin

Tadi aku nak g opis, daripada 40 minit perjalanan dah tadi 2 jam setengah... Dah macam nak balik kampung aku kat ipoh dah..


Aku bukan menyumpah... Tapi apa yang termampu aku kata hanya vavi tonyok...


Dicampur dengan rasa tekak yang loya-loya dan nak muntah dan pening... aku harungi juga jalan macam tin sardin itu..


Dan akhirnya aku penat dan stress....


Penat mental dan physical...


Sungguh...tak terbendung lagi kepenatan aku ini..


(hari sabtu tu, aku melalui episode bleeding... Dr menyarankan aku untuk rehat.. Tapi memandangkan report belum berusik, terpaksa aku tolak offer Dr nak bagi mc)


Hari ini, cerita lain...


Maaf bos... Hari ni, aku tak kuasa nak layan opis dan lap top...


Ketika itu aku mengambil satu keputusan drastik... Apa nak jadi, jadi la!!!


"beb, ko buat apa hari ni? Johnny English jom.... "








Monday, October 03, 2011

kisah sambal udang idaman

pada satu hari, actually satu hari tu adalah hari semalam, aku sangat teringin nak makan nasi lemak sambal tumis udang. Terbayang dah kesedapan dan keenakan nasi lemak yang lemak dan panas dimakan bersama sambal tumis udang... mak aiiii... sangat mengujakan gejolak napsu makan i tau...



alangkah sedey nya... suamiku pulang dari misi mencari nasi lemak sambal tumis udang, dia bawak nasi lemak bungkus mamak yang tak sedap langsung, tekak aku takleh telan pehtu sambal dia pedas tahap dewa-dewa mau keluar api cam naga lepas makan...


yer la, dia dah pergi mencari dah sampai ke area mana ntah, tapi still x jumpa... kesian la jugak... tapi baby i nak makan nasi lemak sambal tumis udang....nak masak sendiri, kepala aku pon tak brapa stabil pepagi...


lepas tuh i tinggal dengan anak-anak... kereta takder, hantar pegi servis... kalau larat nak masak pon, nak pegi kedai naik apa pulak? kalau setakat belakang rumah tarak hal... ini, kalau berjalan dengan sopan santun mau 30 minit baru sampai... kalau berlari pecut 100 meter, lagi la... aku rase tak sampai langsung kot... halfway confirm aku dah pengsan koma tepi jalan.... ahahahha


alternatifnya, goreng jer la ikan bawal dalam peti es tu... dengan kacang buncis tumis... pastu, pesan kat jiran aku cabai merah dah alang-alang dia pegi kedai... potong cabai, bawang dan tuang kicap... walaaaaaaaaaaaaa..... mabeles gak!


tapi tak lama kemudian, ada panggilan menyuruh aku membuka pintu belakang...


alangkah shocking nya... tetiba dapat sambal tumis udang.......


wah, dream come true!


*mode terharu*


jiran ku yang baik hati tau aku mengidam tapi x tercapai dek akal mu untuk makan sambal tumis udang idaman, dengan hati yang suci dah masakkan untuk kiter!


kiter suker... kiter suker....


Alhamdulillah dapat jiran yang best cam ni... syukran syukran...


gambar lupa nak amek sebab eksaited dan gelojoh sangat makan, tapi ni adalah ehsan google...

amacam? korang terliuq tak?


sedap i tell u sambal tumis udang dia.......



Jiran aku yang best tuh nama dia Nelli... bukan Nelli Furtado sebab aku bukan dok kat Hollywood...
Nelli Rusli nama dia..





from left : bibik, angelina jolie, brad pitt, raul gonzales dan nelli furtado..

aktiviti kejiranan dahulu kala ketika melepak di Empire Subang, 5 bulan sebelum kejadian meletup..



sebagai balasan, aku tambah nasik 2 kali makan dengan kicap...

errr... tuh boleh kira sebagai balasan ker?




beb, kalau ko mengidam anytime soon... don't worry... i got your back!!

*sambil kelip-kelip mata*



hehehehe...







Friday, September 30, 2011

1 tahun sudah

sudah 1 tahun aku bergo'blog'....


hebak mu mamalia...


bleh tukar nama jadi mamalia-hot-&-hebat... heh.. bajet diri best la tu...


tak sangka aku mampu bertahan selama ini.... ingatkan warm warm chicken shit jer...


on a more serious note...
Terima kasih Tuhan kerana aku masih bernafas saat ini...
Terima kasih Tuhan kerana memelihara keluargaku, pekerjaanku dan kehidupanku


Terima kasih kengkawan kerana sudi membaca nota busuk ini...



hari ni hari jumaat


esok hari sabtu


yeah!!!



okay, tu je...




rase nak tarik, cubit kiss-kiss pastu tampar-tamper jer budak ni kan..?

comelllllll sangat.......


sekarang ni haruslah tengok gambar baby yang comel-comel...


eh, tapi anak-anak gua la yang tetap paling comel... heheheh
*standard ayat mak!*




with lots of love, hugs and kisses dari mamalia ini....

Thursday, September 29, 2011

morning sickness

morning sickness biler translate ke bahasa melayu adalah demam pagi.... hohoho


tak boleh terima plak...


apsal nama dia morning sickess aa? padahal tengah-tengah malam pon aku rase sickness dia... tensi dowh


serious... tengah best-best nak main peluk-peluk anak ku si Aisya, sebok la pulak rase mual la, pening kepala la, nak muntah la...


aish... lama lagi nak tahan.. at least lagi sebulan lebey...


pagi-pagi lagi la teruk perasaan nak muntah itu... muka aku di waktu pagi ibarat muka tak siap.. walaupon aku dah calit make-up sesikit......


tang ni la yang aku paling tahan biler time pregnant.....


anyway... aku still belum minum susu untuk ibu mengandungi anak... rase macam loya-loya plak nak minum.... dulu masa 1st and 2nd pregnancy, ok jerk...


have not tried enfamama.... sedap ker?


mana lagi best, enfamama or anmum?


any advice, mummies?


korang minum susu apa?

Wednesday, September 28, 2011

Aplikasi sebuah 'kun fayakun' - Dislocated IUD

Salam to all ...


yes, i am 6 weeks pregnant... ALHAMDULILLAH
the feeling is wonderful...
it's overwhelming i would say...


but HOW?


bukan kah protection aku dah cukup power?
bukan kah firewall aku dah cukup mantap?



aku kan pakai IUD...



1. Apa itu IUD?
IUD  ialah satu alat plastik kecil yang diletakkan di dalam rahim wanita sebagai cara untuk mengelak dari hamil)


2. Bagaimana IUD Bertindak?
Kehamilan dielakkan dengan menghalang sperma dari memasuki rahim dan bersenyawa dengan telur. Ia juga bertindak dengan menghalang telur sudah tersenyawa dari melekat di dinding rahim seterusnya menghalang implantasi dari berlaku


3. Takat mana keberkesanan IUD
Satu hingga dua dalam 100 orang mungkin hamil dengan memakai IUD




i'm that lucky 1 to two person in every 100...!!!
adakah sperm encik suami terlampau power atau ovum aku melampau hebat dan hot???




i'm puzzled......?!!!!




lepas buat scan... sekali IUD senget daaaaaaaaaaaaa... sudah dislocated...



is there any symptom if your DISLOCATED IUD?





ideally, if your having an IUD, you should see your gynea in every 6 month to check whether your IUD still intact, dislocated or tetiba ada infection pulak..



so, sah-sah la once i'm comfirm with that 2 lines, kena buang la IUD bongok tuh...


nak keluarkan pon dah RM480... phew... plus with all the ubat-ubat of being pregnant la kan...
kopak mak... dah la lepas ghaye nih.... uhuhuhuh... lap ayaq mata sambil korek wallet!
sib baik kompeni tolong...


*lega* sambil tersengeh bangga...



bile aku call mak untuk menceritakan perihal IUD senget, beliau berkata....


" Allah nak bagi rejeki la tu... IUD senget tu penyebab jer"



“Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: “Jadilah!” maka terjadilah ia.” (Surah Yassin : 82)
mamabambam-  yes, episode emo aku sedang berlangsung... drama uwek-uwek sudah bermula

Thursday, September 22, 2011

am i pregnant?



sebesaq-besaq alam nak letak pic di atas..


adakah anda faham maksud ku..?


Alhamdulillah...


wooohoooooooooooooooo!!!


doakan untuk saya yer semua.....



:)


Tuesday, September 20, 2011

Misteri : Hantu Kak Limah di DEMC??

Salam to all my lovely readers..........



It's been a crazy week for me and my family last week...


Sang hubby bucuk was admitted @ DEMC disebabkan batu itu!!


banyak kot.. ada 3 biji batu karang! Kurang asam punya batu... menganggangu ketenteraman awam.. !!


tapi sebenarnya ada beberapa faktor yang menyebabkan gangguan batu karang di dalam badan...


1. genetik - oh yes.. my FIL memang ada gout..
    Gout ni punca daripada asid uric yang tinggi dalam badan..
    asid uric ni la cause batu karang or gout...
    (betul ke fakta aku ni..? betul la kot...)

2. Nutrition intake
    kalau memang hantu seafood, kerang dan segala macam yang contain high pureen purine, then memang   
    possiblity bacaan asid uric ko akan naik mencanak-canak...
   

     Avoid High-Purine foods such as;
  • Sweetbreads
  • Anchovies
  • Sardines
  • Liver
  • Beef kidneys
  • Brains
  • Meat extracts (e.g Oxo, Bovril)
  • Herring
  • Mackerel
  • Scallops
  • Game meats
  • Gravy

atas ni aku copy and paste jer... more info harap korang google sendiri... maaf yer, haku tengah malas tahap dewa monyet ni.......



So anyway, sang hubby masuk hospital, hari tu birthday kakak aku... dan kitaorang tengah boring....


maka inilah hasilnya








beruk terlepas?








ni la hantu kak limah nyer...


hantu kak limah makan roti...


kah kah kah!!!


misteri tak?


misteri tak?




T_____________________T



Saturday, September 17, 2011

Mengong yang melampau..

Aku dah kritikal..
Member aku ajak g open houz umah dia..
Biler tiba acara makan secara percuma aku suka sangat...
Ok fine la kan...


Dia kata acara makan adalah malam esok
Dia sms hari jumaat...


Tapi, pada hari jumaat tu, aku ingat hari sabtu..
(Sebab otak dah routine hari sabtu cuti padahal jumaat adalah Selamat Hari Malaysia...)
So aku terus mindset opeh houz dia hari ahad


Tiba hari sabtu, (hari ni), dia sms lagi
"ko datang tak umah aku"


Aku jawap dengan confident...."insyallah"
Padahal time tuh dah kul 11...


Dia tanya lagi.."ko nak datang kol brapa?"


Masih yakin, aku jawap..."petang lah..."


"oiiii... Ni dah malam laaaaaa...."





Kepala hotak berjambul!!!!



Aku salah hari....



Oh well...




My bad!!!















Thursday, September 15, 2011

Danial goes to the library

kiter tak tau hari ini hari apa..


tapi hari ni kiter nak naik bash  (bash) ...


yea yea... naik bash!


naik bash!


kiter selalu minta kat ayah dan mama dan naik bash .. tapi biasanya mama akan bagitau kiter,


"okay, nanti mama bawak abang naik bas eh?"


itu semua janji palesu mama dan ayah...


sib baik hari ni teacher bawak naik bash.. wohooooooooo


 
ramainya friends nak naik bash dengan kiter


kenapa baju kiter dengan friends kiter semua sama?


takper... yang penting kiter naik bash!

 

kiter nak pegi mana ni..?


tak kire lah.......!!


yang penting naik bash!






pastu kiter nampak mama kiter cam sedih jer...


apa la mama ni, kiter bukan pegi jauh pon..



kiter naik bash jer...


pegi mana yer?


ntah!!!


 kiter pon tak tau nak pegi mana...kiter ikut teacher jer...



bai mama........... love u mama




danial eksaited naik bash, mama dia nanges dalam kereta.......emo tak tentu pasal!

Wednesday, September 14, 2011

rumah manis rumah

hermmm.... manisnya kurma rumah ini


ce korang tengok rumah ni...?


cantik kan?

ni la bakal rumah i....... we are planning to buy this house.. what do you think?



the guest room...


aku suka tang dinding dia... batu tuh... ntah apa nama... cantek sangat!!!


agaknya kalau tido dalam ni.. malam-malam sejuk jer kan..?


cam tido dalam gua yang ada bed sheet yang cantik dan karpet yang sangat lembut-kaki-pijak-tenggelam-terus...



the main hall......


yang bilik lagi satu tu, it's the TV room and lepak-lepak room...


tapi aku terlupa nak amek gambar



yang ni aku tak tau what area... tapi, cantik...


area ni bawah tangga... i guess it's the under-the-strairs-area... ade ker ghope tu?




i like the chair... sangat vintage...


it's effortless, kan?


planning nak amek gambar depan ni.. then feeling-feeling kat obersea...


tapi tak sempat...




ok la... yer.. memang aku tak mampu nak beli rumah ni... takyah la korang tertanya-tanya adakah aku mampu nak beli rumah yang berharga RM1.2mil ni...


(RM okay... bukan rupiah....)


aku sedar aku sapa... aku hanya mamalia wanita... muahahaha..


tapi serious cantik kan umah ni...?


yang kat atas ni adalah tuan tanahnya... ada 6 orang anak lelaki with no helper @ maid to help in maintaining her mansion....


sangat hebat okay.. tabik spring toingyoyoyong........


then still cun/slim melim/slim river body.........




then, i popped the question.....


"kak, apa rahsia kejelitaan akak ni..?


"hahahahaha"... gelak Kak Ti tanda lucu <----- ayat karangan sekolah rendah darjah 5S, Sekolah Rendah Methodist Girls School, Jalan Chamberlain Hulu, Ipoh, Perak. (poskod aku lupa.. hehehe)


"bertunggu bertungku tiap-tiap minggu...kalau tang situ kita sihat, insyallah sihat la semuanya"


aku ternganga...


tiap-tiap minggu?


ish...









motip??



rumah idaman..



tuan rumah dan danial....yang ni kat atas balkoni area yang ada kerusi vintage tuh...







agak-agak kalau aku peluk camni dapat tak aku bawak balik tiang ni...?




bang, ayang ni satu rumah camni boleh tak..? nak satu jer...



banyak cantik...ingat abang cap duit..



alllaaaaaaaaaaaa......




adios!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...