Pages

Wednesday, September 28, 2011

Aplikasi sebuah 'kun fayakun' - Dislocated IUD

Salam to all ...


yes, i am 6 weeks pregnant... ALHAMDULILLAH
the feeling is wonderful...
it's overwhelming i would say...


but HOW?


bukan kah protection aku dah cukup power?
bukan kah firewall aku dah cukup mantap?



aku kan pakai IUD...



1. Apa itu IUD?
IUD  ialah satu alat plastik kecil yang diletakkan di dalam rahim wanita sebagai cara untuk mengelak dari hamil)


2. Bagaimana IUD Bertindak?
Kehamilan dielakkan dengan menghalang sperma dari memasuki rahim dan bersenyawa dengan telur. Ia juga bertindak dengan menghalang telur sudah tersenyawa dari melekat di dinding rahim seterusnya menghalang implantasi dari berlaku


3. Takat mana keberkesanan IUD
Satu hingga dua dalam 100 orang mungkin hamil dengan memakai IUD




i'm that lucky 1 to two person in every 100...!!!
adakah sperm encik suami terlampau power atau ovum aku melampau hebat dan hot???




i'm puzzled......?!!!!




lepas buat scan... sekali IUD senget daaaaaaaaaaaaa... sudah dislocated...



is there any symptom if your DISLOCATED IUD?





ideally, if your having an IUD, you should see your gynea in every 6 month to check whether your IUD still intact, dislocated or tetiba ada infection pulak..



so, sah-sah la once i'm comfirm with that 2 lines, kena buang la IUD bongok tuh...


nak keluarkan pon dah RM480... phew... plus with all the ubat-ubat of being pregnant la kan...
kopak mak... dah la lepas ghaye nih.... uhuhuhuh... lap ayaq mata sambil korek wallet!
sib baik kompeni tolong...


*lega* sambil tersengeh bangga...



bile aku call mak untuk menceritakan perihal IUD senget, beliau berkata....


" Allah nak bagi rejeki la tu... IUD senget tu penyebab jer"



“Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: “Jadilah!” maka terjadilah ia.” (Surah Yassin : 82)
mamabambam-  yes, episode emo aku sedang berlangsung... drama uwek-uwek sudah bermula

5 comments:

KhaiRin said...

IUD ialah satu alat plastik kecil yang diletakkan di dalam rahim wanita sebagai cara untuk mengelak dari hamil)


Takat mana keberkesanan IUD
Satu hingga dua dalam 100 orang mungkin hamil dengan memakai IUD

* nk elak hamil tp mungkin hamil... cm ne tu??

eB ezrin said...

betol tuh... sbb eB nih injected... msh lagi preggy... 2% probability laks tuh.. tapi Allah yg lebih tau kan? :)

Lady RaRa said...

haha! rejeki jangan ditolakkk! i like!

aku.mamalia.wanita said...

khairin - nak elak hamil tapi tak 100% la protection dia... kalau nak 100%, kena 100% terus...

eB - aah... kun fayakun

mamabambam - i like too....

Anonymous said...


Nak tanya iud tu dikeluarkan semasa peknen ker?r.takder efek ker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...