Pages

Monday, October 31, 2011

Buah Delima Mekah Terbaek untuk hot mama mengandung...

tiap-tiap kali aku mengandung... (statement dah macam mak kucing kan..? sebab asyik-asyik ter-buncit.. asyik-asyik terbuncit... okay, note disitu adalah 'ter-buncit' sebab dah 2 kali eksiden dalam perut... hahahaa)... eh, aku nak cerita apa tadi..?


okay, mula balik...


lepas mula, boleh balik! 


lawak bodoh.... sila jangan lempang mak buyong okay..!


baiklah...


tiap-tiap kali aku mengandung, seboleh-bolehnya aku akan cuba sedaya upaya untuk mendapatkan buah delima dari Mekah... biasanya, guna tiket mak buyong dan mintak simpati mak/pak haji untuk bawak balik buah delima...




mak aku kata... ada seulas (dalam buah delima tuh akan ada beribu-ribu ulas) yang mempunyai 1001 khasiat yang sangat bagus untuk mak buyung dan baby dalam perut....


jadi, the whole of the buah delima, ko kena dengan tamak haloba, rakus dan tabahnya makan sengsorang sampai habis, untuk mendapatkan 1001 khasiat dalam seulas delima tuh...


jadi, kalau korang preggy, dan ada masa lagi untuk carik buah delima dari Mekah, jangan segan silu untuk mintak kat pak/mak haji eh...


kesimpulannya.... ada tak blogger yang gi Mekah di sini? sila PM saaya.... kepala hotak aku, orang nak g haji mana dan nak blogwalking !!!!


nak tau lebeih lanjut mengenai khasiat buah delima, http://majalahkesehatan.com/delima-buah-ajaib-dari-surga/


k,buhbai..

Friday, October 28, 2011

Baby Teaser

Salam hari jumaat...


aku very the busy body dengan kerja sekarang..


nak hapdate blog pon macam terkejar-kejar..


tapi nak jugak hapdate...


jadi dengan gedik nya buat la post teaser...


konon saspen giler...






korang saspen tak?


saspen tak?



nak bilik baby camni boley...?




hehehe...


okay, nanti gua hapdate about this whole teaser thing!


insyallah...


moga-moga dipermudah semuanya...


Amin....

Tuesday, October 25, 2011

Monday, October 24, 2011

one word for REAL STEEL.... SUPER COOL! okay, that's two words..... heh

hamboi... reviewed as super cool... ko bajet ko anak dara remaja umur 15 tahun nak letak ayat cool cool gitu?


yer la, review pon terpengaruh ngan dialog dalam cerita ni la...


dan ini adalah percubaan yang pertama membawa danial untuk menonton movie. Movie pertama terus cerita ganas tumbuk-tumbuk sparing-sparing kat ring.... besi pulak tu... hish...


Memula aku risau gak, buat nya dalam movie dia melalak ketakutan ataupon berlari satu panggung kang, naya aku nak kena kejar dia....


tak pon later effect dia, dia pegi belasah adik dia umpama robot-robot yang bertinju, masalah jugak...


tapi, sebab mama dia tergedik-gedik nak jugak tengok wayang.... then cousins dia pon semua nak tengok cerita robot, maka... tawakal jer la..






"kiter nak tengok cerita apa ni? cerita hantu ni ker?" sambik garu bontot di kawasan awam...


dalilah hanani, mohammad isqandar danial dan harris ehsan





haiyaaaaaaaa.... ni tak tau la aksi ultraman ker, aksi karate kid


Real Steel memang sungguh ohsem... aku suka cara dia mem'potray' bonding antara ayah dan anak yang dah lama terpisah...


dan hugh jackman juga sangat macho dan gagah perkasa...





'me and you...'


ini lah antara adegan yang cukup kuat.... relationship between son and father, and robot...




gambar ni kecik jer, tapi ketiak dia putih giler... tak karat langsung..

atau adakah camera-trick? *ayat dengki*



Biler Atom berjaya mengalahkan Zeus, aku pon rase nak lompat-lompat menjerit time tu...


Danial pon sama..." yeaaaa, mama yobot tu menang..."


tapi lepas tuh,


"mama, abang nak cucu...." potong stim!


For a first timer, Danial pass with flying colors... Next week boleh bawak lagi..





Lion King 3D




yeahhhhhh...........

Thursday, October 20, 2011

RM25 (bernilai RM230) untuk 30 minit Urut Bubel Panas + 30 minit Sauna + 30 minit Skrub Badan + 30 minit Urut Kaki




MilkaDeal - Tawaran hebat..


hampir tergoda...


Bile baca betul-betul...


RM25 (bernilai RM230) untuk 30 minit Urut Bubel Panas + 30 minit Sauna + 30 minit Skrub Badan + 30 minit Urut Kaki di De'Laily Home Spa, Bayan Lepas [Diskaun 89%]..



 
hampeh!










Monday, October 17, 2011

Siapa lagi cun? Aku ke Suraya Tahajud Cinta?

wah, tajuk bikin panas... Tapi ini adalah realiti kehidupan....


Walaupun hari Jumaat yang lepas adalah episode terakhir drama bersiri Tahajjud Cinta, tapi itulah first time aku berkesempatan nak tengok cerita tu... itu pon tengok 30 minit yang terakhir jer....


tengah dok layan, tetiba masuk ke scene Suraya (Neelofa) menggoda Ustat Sauki di tengah hutan.... aku tak tau apa fungsi Suraya tu kat situ, apa rasional nya dia nak mengorat laki orang berbini 4 atau adakah dia horny melihat ustat? Yang pasti, Erma Fatimah yang suruh kan...


tetiba sang suami berkata...


him : eh, cun nyer dia ni (referring to Neelofa). Pelakon baru ke?


me : a'ah...kenapa?


him : Cun nya... siapa nama dia?


me : Neelofa...


him : Cun.... tapi ada parut kat dahi dah...
        Perasan tak dah 3 kali dia menekankan perkataan cun itu....


me : huh? Parut? Mana ada? kat mana?


him : Ada, tang dahi dia...


Punya memerhati, dahi yang dah bertempek foundation pon dia boleh nampak ada kesan parut..


5 minit kemudian..


him : Neelofa..........


Tetiba ajer menyebut nama Neelofa


me : Eh, kenapa tiba-tiba plak sebut nama dia ni?


him : Sajer... cun tuh


aku dah nak naik angin dah.. Asyik puji Suraya aka Neelofa tu cun ajer...


tetiba, aku mengeluarkan 1 soalan cepumas


me : saper lagi cun..? Ayang ke dia...?
      *sambil berdiri dan cekak pinggang*


him : hehehe... MESTI LA AYANG LAGI CUN....
        Ini soklan cepumas, mana bole jawap orang laen.....


me : HUH... TAU TAKPE...
       *puas hati ahkak...!! walaupon aku tau memang tak ikhlas langsung jawapan ni....*


muahahahaahahaha...................





hah? saper lagi cun...?


dah dah dah... tak payah jawap.... aku dah tau jawapan nya..............


soklan tuh untuk laki aku jer, bukan untuk korang...... nyeh nyeh nyeh........


k,bye



Thursday, October 13, 2011

She's 2

She's 2 now!!


yeay...!!!!


Alhamdulillah....


sajer nak nak re-post balik an old entry just to remind myself of how precious this one liltle fellow....


look at her then... and now...



ada macam muke Jandhi  of Boys over Flowers tak?

ntah la.. aku pon tak penah tengok citer tu... cousin aku la dok kata caca cam muka jandi..





To my little baby.. Aisya Qaisara...


Mama is so in the mood to tell you about my journey towards having you, my sweet litte baby around my arms..Although it is considered late as you are already 14 months when i'm writing this.. but better late than never, rite?


Well, actually mama and ayah was not really planning to have another baby at that time.. Why? Since your abang is still very small- he's 8 months.. and since your ayah is working far (well not that far.. Melaka jer..).. I had to do everything on my own..


raising abang danial alone, while mama and your abang menempek kat rumah mama chor during weekdays.. i've to handle everything.. it's not an easy job tau sayang... being a single mother.. ayah only came home to see mama and abang during weekends.. jungling between work and being a mother..


But Allah is great, He send you to me just when i thought i had enough with being away from your ayah.. the pregnancy test showed double line- which is positive.. Positive that you a re now in mama's tummy.. as small as 1 dot..




don't ask where do babies came from.. My answer is 'mama tak tau..' hahahaha.. that's what opah told me when i asked her the same question..


So, you grew in me beautifully... while mama stress+happy+serabut+meroyan+afraid all at the same time.. mama takut.. takut kalau mama tak boleh jadi a good mother to you and your abang.. takut kalau ayah takder.. macam mana mama nak handle 2 sekali?


When i was 3 months pregnant, another challenging episode.. appendix!! sakit perut, and your ayah @ melaka.. i had to drive myself to emergency room...


alone, suffered, worried.. sian mama kan?


doctors had to cut me, while you were still inside...


and they did... Alhamdulillah, you were not awaken from your sleep... what else you would be doing in my tummy, rite?


that scary experience is done!


Allah granted my doa.. your ayah transfered back to mama's side when I was 6 months preggy...


Then, few weeks after.. ayah was admitted in hopsital becoz of his gastro problem.. Sian ayah.. so, mama have got no time to really take care of myself.. mana nak tengok ayah, jaga abang danial, kerja...


That time, tetiba ada air keluar.. mama ingat kot mama terkencing..


So, tak kesah..


Tapi makin lama makin banyak...


Guess what?


My waterbag leaked..!!!!


Doctors said that the chances of you surviving is better out than inside my tummy.. because there were infections somewhere down there..a bad bad infection... that caused my waterbag to leak..


hmmm..another scary episode about to happen..


just after 4 months of my appendix operation, had to be cut one more time...



That time I'm so worried sayang..there were so many things that came across my mind.. what if you were not healthy..? What if you were injured during the c-section operation..?

what if......?

what if......?



Mama hanya mampu menangis dan berdoa..


Ayah? Opah cerita, ayah caca terperuk kat tepi tiang.. he's too worried...


Doctors (your paeds and my gynea) told him, to be prepared.. as anything could happen on the table.. anything could happen to you or me..


While abang danial kat rumah babysitter, mama bertarung nyawa dalam operation theatre.. (hey thats rhyme!)


So, there you were.. Brought to this world, @ 30 weeks of my pregnancy, on Monday 12 October 2009, 1.3kg je tauuuuu... So tiny..



My little angle


incubated in NICU for 2 weeks...



mama and ayah sebok amek gambar caca..
you had to be in the incubator thinggy all alone....i couldn't described how much i miss you that time.. what a brave and strong girl you are!



3 weeks old.. stil incubated @ nursery..made an attempt to breastfeed you..
mama cam monster kan? sebab caca kecik sangat...





I hope when you are big enough to reads, and big enough to understand..
i just want you to know how much mama and ayah really love you...

with all of our heart..
and you too danial.. :)



Tuesday, October 11, 2011

kebaya-licious

cantik kan kebaya ni..?


bought from My Info Diary...


berpuas hati sebab design dia yang ohsem hinggakan kakak aku sanggup datang rumah nak pinjam...


huh!! no way jose...


well, not at least baby bump aku ni memunculkan diri sampai tak muat nak pakai lagi dah...


ehehehe.. kedekut tak bertempat!  






walaupon pic ni blur... nak jugak letak! tak kire!!




apsal aku nampak lemah gemalai sangat ni...?


ooo... ni aksi sebelum aktiviti muntah-muntah...


pas jer photo-gedix, terus berlari gi toilet uwekkk-uwekkk........




pfffttttttt... *bosan btul*





Monday, October 10, 2011

kuda dan perempuan harum sundal malam...

aku tengah lepak-lepak kat opis... eh, bukan opis tempat untuk kerja-kerja ker? takper, abaikan jer...


then, ter-bersembang dengan seseorang encik yang pangkatnya macam abang-abang... orang nya boleh tahan, masa muda-muda boleh dikategorikan sebagai hensem dan mempunyai perwatakan yang cool....


topik kitaorang rancak... daripada kesihatan anak-anak, ke persekolah, hinggalah masuk ke topik rumah tangga..


dia kata...


"bini abang, masa anak dara dulu memang meletop-letop...


biler dah beranak sorang, maintain cun giler lagi...


biler masuk anak 2.... dah macam kuda sikit...


anak 3.... dah macam singa betina dah abang tengok...


sekarang ni anak 4... perempuan harum sundal malam...........!"



gulllllppppppppppp.... abang tu merujuk kepada appearance bini dia di rumah....


aku boleh bayangkan... masa ko anak sorang, ada masa lagi nak bersolek.. sebab boleh bergilir-gilir jaga baby dengan suami... jadi masih ada masa lagi untuk seorang suri berhias untuk suami di rumah...


apabila dah masuk ke anak ke-2, memang tiada masa lagi la untuk berhias-hias untuk suami. Tambah apabila jarak umur kedua-dua masih memakai pampers, maknanya kedua-duanya masih memerlukan perhatian dari ibu. Dari hendak memberus gigi, ke mandi, ke makan dan minum, bermain, dan membaca.. semuanya perlu ibu yang sediakan. Belum lagi masuk bab cranky dan tantrum... aduh!


Bapaknya? Ada di rumah waktu malam aje, lepas balik kerja. Sudah tentu kepenatan, kan? Jika membantu pon, lepas mandi dan solat maghrib. Nak makan malam lagi.... itu pon sebagai penghuni rumah tetap 24 jam, sah-sah la yang berstatus mak yang kena masak dan hidangkan.


Tangan ada 2 jer, tapi segala-segalanya, tangan dua tu yang kena buat... mana ada masa untuk make-up beria bermaskara dan ber-blusher... kang make-up lawa-lawa kang, saper pulak yang nak tengok? Periuk belanga? Setakat dok rumah pagi ke petang tak mandi pon takpe kot... kalau aku, sah-sah la pakai hot-pants dan tocang nak buat segala kerja rumah dan uruskan anak... kuda kah kelihatannya...?


Masuk anak 3..?


& yang ke-4?


Terus jadi perempuan harum sundal malam...


Serius shit! aku angkat tangan dari jadi suri rumah... Memang aku tak mampu!


Dan aku tak salahkan bini abang tuh sebab ter-jadi perempuan harum sundal malam.......he's guilty for that!!!


at the end of the conversation, aku cakap kat abang tuh..


"ala bang, perempuan harum sundal malam pon..... waktu malam, perempuan harum sundal malam tu la yang abang dok belasah, kan....?


sesilap nanti tersangkut pulak yang nombor 5.."


abang tu terus sengih penuh makna...


ceh!


Tabik spring to all mothers and homemakers out there!!!!!






adakah abang tuh sengih perli...?


sudah pasti lepas aku bersalin nanti aku akan makan pil atau cucuk atau apa ajer.... !!


terbayang aku jadi perempuan harum sundal malam.... ish.... choyy!!



Thursday, October 06, 2011

Doa Nabi Yunus








Rasulallah s.a.w telah menerangkan bahawa barangsiapa yang membaca kalimah ini, orang itu akan dilapangkan ALLAH dari segala kesempitan dan kebuntuan.







Ya Allah, permudahkan lah urusanku, jauhilah aku dari kebuntuan ini. Hanya engkau yang Maha Mengetahui dan Mengasihani. Amin.










kegatalan itu sudah mari

hari ini hari khamis


malam ini malam jumaat


itu adalah fakta


tapi, cerita saya di pagi ini bukan lah mengenai kegatalan itu...


ini adalah mengenai kegatalan perut...


apabila perut yang flat (flat ke perut aku?) tanpa tiada sebarang invasion lemak-lemak tepu yang sungguh keji, mula untuk berkembang , maka secara automatiknya tangan yang halus mulus akan mula menggaru-garu di kawasan sekitar perut tanpa tuan empunya perut sedari...


apabila kegatalan itu sudah tidak dapat dibendung, biasanya kiter akan menggaru sungguh-sungguh... sedap giler kot biler menggaru...


*aahhhhhhhhhhhh... heaven....*


ini sebenarnya tidak bagus kerana kelak meninggalkan kesan garu yang hodoh dan strech mark itu akan kekal selepas bersalin...


so, macam prgenancy aku yang lepas.. aku guna produk ini supaya perut ku moisturize dan tidak gatal-gatal... Ia agak membantu la jugak....




lagi satu aku suka sebab dia cepat absorb dalam kulit....bau dia pon best gak...


korang cekiout laaaa.....


macam dolu-dolu, biler perut diserang penyakit gatal-gatal, sang suami akan sapu kan... owhhh... so lomantik!


sekarang?


'caca, meh tolong mama sapu cream meh....' hak hak hak... owhhh... soooo not lomantik!








Tuesday, October 04, 2011

Tin sardin

Tadi aku nak g opis, daripada 40 minit perjalanan dah tadi 2 jam setengah... Dah macam nak balik kampung aku kat ipoh dah..


Aku bukan menyumpah... Tapi apa yang termampu aku kata hanya vavi tonyok...


Dicampur dengan rasa tekak yang loya-loya dan nak muntah dan pening... aku harungi juga jalan macam tin sardin itu..


Dan akhirnya aku penat dan stress....


Penat mental dan physical...


Sungguh...tak terbendung lagi kepenatan aku ini..


(hari sabtu tu, aku melalui episode bleeding... Dr menyarankan aku untuk rehat.. Tapi memandangkan report belum berusik, terpaksa aku tolak offer Dr nak bagi mc)


Hari ini, cerita lain...


Maaf bos... Hari ni, aku tak kuasa nak layan opis dan lap top...


Ketika itu aku mengambil satu keputusan drastik... Apa nak jadi, jadi la!!!


"beb, ko buat apa hari ni? Johnny English jom.... "








Monday, October 03, 2011

kisah sambal udang idaman

pada satu hari, actually satu hari tu adalah hari semalam, aku sangat teringin nak makan nasi lemak sambal tumis udang. Terbayang dah kesedapan dan keenakan nasi lemak yang lemak dan panas dimakan bersama sambal tumis udang... mak aiiii... sangat mengujakan gejolak napsu makan i tau...



alangkah sedey nya... suamiku pulang dari misi mencari nasi lemak sambal tumis udang, dia bawak nasi lemak bungkus mamak yang tak sedap langsung, tekak aku takleh telan pehtu sambal dia pedas tahap dewa-dewa mau keluar api cam naga lepas makan...


yer la, dia dah pergi mencari dah sampai ke area mana ntah, tapi still x jumpa... kesian la jugak... tapi baby i nak makan nasi lemak sambal tumis udang....nak masak sendiri, kepala aku pon tak brapa stabil pepagi...


lepas tuh i tinggal dengan anak-anak... kereta takder, hantar pegi servis... kalau larat nak masak pon, nak pegi kedai naik apa pulak? kalau setakat belakang rumah tarak hal... ini, kalau berjalan dengan sopan santun mau 30 minit baru sampai... kalau berlari pecut 100 meter, lagi la... aku rase tak sampai langsung kot... halfway confirm aku dah pengsan koma tepi jalan.... ahahahha


alternatifnya, goreng jer la ikan bawal dalam peti es tu... dengan kacang buncis tumis... pastu, pesan kat jiran aku cabai merah dah alang-alang dia pegi kedai... potong cabai, bawang dan tuang kicap... walaaaaaaaaaaaaa..... mabeles gak!


tapi tak lama kemudian, ada panggilan menyuruh aku membuka pintu belakang...


alangkah shocking nya... tetiba dapat sambal tumis udang.......


wah, dream come true!


*mode terharu*


jiran ku yang baik hati tau aku mengidam tapi x tercapai dek akal mu untuk makan sambal tumis udang idaman, dengan hati yang suci dah masakkan untuk kiter!


kiter suker... kiter suker....


Alhamdulillah dapat jiran yang best cam ni... syukran syukran...


gambar lupa nak amek sebab eksaited dan gelojoh sangat makan, tapi ni adalah ehsan google...

amacam? korang terliuq tak?


sedap i tell u sambal tumis udang dia.......



Jiran aku yang best tuh nama dia Nelli... bukan Nelli Furtado sebab aku bukan dok kat Hollywood...
Nelli Rusli nama dia..





from left : bibik, angelina jolie, brad pitt, raul gonzales dan nelli furtado..

aktiviti kejiranan dahulu kala ketika melepak di Empire Subang, 5 bulan sebelum kejadian meletup..



sebagai balasan, aku tambah nasik 2 kali makan dengan kicap...

errr... tuh boleh kira sebagai balasan ker?




beb, kalau ko mengidam anytime soon... don't worry... i got your back!!

*sambil kelip-kelip mata*



hehehehe...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...