Pages

Monday, October 10, 2011

kuda dan perempuan harum sundal malam...

aku tengah lepak-lepak kat opis... eh, bukan opis tempat untuk kerja-kerja ker? takper, abaikan jer...


then, ter-bersembang dengan seseorang encik yang pangkatnya macam abang-abang... orang nya boleh tahan, masa muda-muda boleh dikategorikan sebagai hensem dan mempunyai perwatakan yang cool....


topik kitaorang rancak... daripada kesihatan anak-anak, ke persekolah, hinggalah masuk ke topik rumah tangga..


dia kata...


"bini abang, masa anak dara dulu memang meletop-letop...


biler dah beranak sorang, maintain cun giler lagi...


biler masuk anak 2.... dah macam kuda sikit...


anak 3.... dah macam singa betina dah abang tengok...


sekarang ni anak 4... perempuan harum sundal malam...........!"



gulllllppppppppppp.... abang tu merujuk kepada appearance bini dia di rumah....


aku boleh bayangkan... masa ko anak sorang, ada masa lagi nak bersolek.. sebab boleh bergilir-gilir jaga baby dengan suami... jadi masih ada masa lagi untuk seorang suri berhias untuk suami di rumah...


apabila dah masuk ke anak ke-2, memang tiada masa lagi la untuk berhias-hias untuk suami. Tambah apabila jarak umur kedua-dua masih memakai pampers, maknanya kedua-duanya masih memerlukan perhatian dari ibu. Dari hendak memberus gigi, ke mandi, ke makan dan minum, bermain, dan membaca.. semuanya perlu ibu yang sediakan. Belum lagi masuk bab cranky dan tantrum... aduh!


Bapaknya? Ada di rumah waktu malam aje, lepas balik kerja. Sudah tentu kepenatan, kan? Jika membantu pon, lepas mandi dan solat maghrib. Nak makan malam lagi.... itu pon sebagai penghuni rumah tetap 24 jam, sah-sah la yang berstatus mak yang kena masak dan hidangkan.


Tangan ada 2 jer, tapi segala-segalanya, tangan dua tu yang kena buat... mana ada masa untuk make-up beria bermaskara dan ber-blusher... kang make-up lawa-lawa kang, saper pulak yang nak tengok? Periuk belanga? Setakat dok rumah pagi ke petang tak mandi pon takpe kot... kalau aku, sah-sah la pakai hot-pants dan tocang nak buat segala kerja rumah dan uruskan anak... kuda kah kelihatannya...?


Masuk anak 3..?


& yang ke-4?


Terus jadi perempuan harum sundal malam...


Serius shit! aku angkat tangan dari jadi suri rumah... Memang aku tak mampu!


Dan aku tak salahkan bini abang tuh sebab ter-jadi perempuan harum sundal malam.......he's guilty for that!!!


at the end of the conversation, aku cakap kat abang tuh..


"ala bang, perempuan harum sundal malam pon..... waktu malam, perempuan harum sundal malam tu la yang abang dok belasah, kan....?


sesilap nanti tersangkut pulak yang nombor 5.."


abang tu terus sengih penuh makna...


ceh!


Tabik spring to all mothers and homemakers out there!!!!!






adakah abang tuh sengih perli...?


sudah pasti lepas aku bersalin nanti aku akan makan pil atau cucuk atau apa ajer.... !!


terbayang aku jadi perempuan harum sundal malam.... ish.... choyy!!



5 comments:

@tune® said...

ceh..abg x bersyukur tu...

(i wonder ape asben aku kutuk aku nnt kalau dah beranak 4!)

Lady RaRa said...

ah pandai komplen saja abang tu..

kalau nak bini lawa semedang, bagi abdi la sorang! kalau semua benda hang lungguk kat bini, kalau bini dah macam tijah senget pun, jangan cakap banyak lah!

emo lak aku! hahaha!

aku.mamalia.wanita said...

@tung - berani dema kutuk kiter? kiter babab jer nanti

mamabambam - tu la.. tau komplen ajer.. kan?

Fathiha Fadzli said...

Seperti ku kenal abg itu....yg block poplook kan....cissss....pangkah die.....huh

aku.mamalia.wanita said...

cik fatty - ya btol! jom kiter bakor dia ramai2!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...