Pages

Wednesday, December 29, 2010

Just try to never grow up, please..?

Danial...


Hero mama dan ayah...

Mama rasa macam baru semalam mama melahirkan danial,

menahan 13 jam sakit nak beranak.. SUBHANALLAH...

mama tak tahan, mama mintak epidural.. HAHAHA...

anyway..

baru semalam mama mendengar tangisan pertama danial,

while holding your little fingers,

mama terlalu naif masa tu... 1st hour of your life, sumpah mama tak tau nak buat apa.. so mama just main-main dengan danial, posing-posing amek gambor...call up everybody in town.. bangga gile dah beranak dengan jayanya..

ghupenya mama kena susukan danial... gulp.. itu pun tak tau... *iye, mama tau.. agak bongok disitu*


tengok tuh.. happy giler.. gigih memakai kain batik opah nyer and setokin kuning bola ayah...



baru kluar perut dah pandai bodek ayah, pegang tangan...



with opah... empunya kain batik... hehe


so precious...


but look at you now, MOHAMMAD ISQANDAR DANIAL



@2 years 6 months... you look so matured with that hello kitty spec.. hmmm..
note: ini percubaan nak-tengok-ghupe-danial-macammana-kalau-pakai spek
mata danial masih sihat walafiat...
kelihatan sungguh matang


then, kakak kedai spek nak amek gambar ngan danial... ele, nak ngorat la tuh...


UWAAAAAAA..... I'M LOSING MY BABY....sedey nya..
i wonder how would it be bila danial dah kawen nanti?
 mama ada competitor... UWARGGGH...
*pitam*



'Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
Just stay this little
Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
It can stay this simple...'







Never Grow Up
Your little hands wrapped around my finger
And, it's so quiet in the world tonight
You're little eyelids flutter cause you're dreaming
So, I tuck you in
Turn on your favorite night light
To you, everything's funny
You got nothing to regret
I'd give all I had, honey
If you could stay like that

Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
Just stay this little
Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
It can stay this simple

I won't let nobody hurt you, won't let no one break your heart
And no one will desert you
Just try to never grow up, and never grow up

You're in the car on the way to the movies
And, you're mortified
Your mom's dropping you off
At fourteen, there's just so much you can't do
And you can't wait to move out someday and call your own shots
But, don't make her drop you off around the block
Remember that she's getting older too
And don't lose the way that you dance around in your PJ's getting ready
for school

Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
Just stay this little
Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
It can stay this simple

And no one's ever burned you
Nothing's ever left you scarred
And even though you want to
Just try to never grow up

Take pictures in your mind of your childhood room
Memorize what it sounded like when your dad gets home
Remember the footsteps, remember the words said
And all your little brother's favorite songs
I just realized everything I had is someday gonna be gone

So, here I am in my new apartment
In a big city, they just dropped me off
It's so much colder than I thought it would be
So, I tucked myself in and turned my night light on
Wish I'd never grown up
I wish I'd never grown up

Oh, I don't wanna grow up
Wish I'd never grown up
Could still be little
Oh, I don't wanna grow up
Wish I'd never grown up
It could still be simple

Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
Just stay this little
Oh, darling don't you ever grow up
Don't you ever grow up
It can stay this simple

I won't let nobody hurt you
Won't let no one break your heart
And even though you want to
Please, try to never grow up

Oh, whoa
Don't you ever grow up
Oh, whoa
Never grow up
Just never grow up


love,
your mama yang emo...

Tuesday, December 28, 2010

Black or white

'Aku nak tukar la...jadik kaler putih plak...'


'La... ko nih asyik tukar background jerk.. memula pink, pastuh hitam.. skang nak tukar lagi'


'ok apa.. putih kan suci..


'tapi hitam itu perillys..'


'cantik la putih... aku rase hitam cam semak jer'


'n3 baru seciput, background dah tukar banyak kali dah..'


'eh, suka hati aku la.. ni blog aku.. tak kire nak putih gak..'


'hitam lagi cantik la... unik!'


'ah, diam la ko pompuan... aku nak putih.. that's it!!'


konflik dalaman : that's me talking to myself


so, there you go.. BELOG INI SUDAH PUTIH...

Monday, December 27, 2010

Saya Gay. Saya OK. OK ker?

To: Azwan Ismail

Awak gay?


ok...


saya tak pedulik pon.. sebab awak bukan abang saya..awak bukan chenta hati pengarang jantung intan payung saya.. awak bukan sedara-mara saya.. awak bukan anak saya, mahupon bukan anak kucing saya...


saya tak kisah..


awak gay..? on jerk...


saya bukannya ustazah pon.. bukan nak ceramah awak tak tentu pasal... saya pon bukannya baik sangat.. pagi tadi dah subuh gajah dah... kubur kita masing-masing...lain-lain lubang


awak tak kacau saya.. jadi saya pon takkan kacau awak...


tapi, saya tak pasti kalau awak kacau anak saya nanti.. pegangan awak yang mengamalkan seks songsang tersebut sudah tersebar luas.. seluas-luasnya.. 1Malaysia dah tau akan pegangan awak tu.. Mungkin 1Dunia pon dah dengar.. sebab awak letak video awak kat youtube..


mana tau, dalam masa 15 tahun nanti pegangan awak tuh akan menjadi ikutan.. jadik trend.. jadik 1 fahaman..mereka akan fikir.. it's ok to be gay... But it's not!!


budak-budak akan cakap..


'aku gay dowh.. aku cool..'


sebagai seorang mama, saya tanak anak lelaki harapan keluarga jadi macam tuh... NO NO NO...


saya taknak dia jadi para-normal macam awak...awak mungkin mengalami krisis identiti, ataupon apapon masalah awak... lantak awak la kan.. saya nak anak-anak saya lead a normal, healthy and good life...


Kalau di US, or UK.. maybe it's ok to simply announce to the whole WORLD that u are a gay.. tapi, this is Malaysia ok..


Nasihat dari seorang ibu buat seorang gay..


Nak gay pon, gay la sengsorang.. jangan la buat confession berani mati yang mungkin memudaratkan diri sendiri dan anak bangsa!!!!




hmm... walaupon spongebob kelihatan sangat cantek pakai weddingdress...
but this is soooooo gay.... tak bagus!!

sangat euwwwwwwwww... mak geli!!

Thursday, December 23, 2010

tag baru blog ini

uurgghh... bosan giler tapir ini hari....


jadi,



bersempena dengan bulan Disember



bersempena dengan lagi 8 hari untuk masuk tahun baru



bersempena dengan 25hb nih Krismas,



aku pon nak mencuba untuk mencari idea-idea baru untuk blog ni....



macam-macam idea la timbul untuk tagline baru...


ala.. tagline macam darkbatman tu... tagline beliau adalah 'bermulanya sebuah transformasi'


the ever so lovely Hanis Zalikha,... apa tagline dia eh? ahh, beliau takyah pakai tagline.. dia sendiri adalah tagline dia...


cikepal, budak kiut.....my blog is unedited version of myself..


macam tu la lebey kurang kan bunyi tagline blogger-blogger otai...


antara idea tagline untuk blog aku berbunyi;


aku-gadis-emas
sebab aku suka pakai emas.. tapi aku nih gadis ker??????? tak sesuai....


aku-bukan-gadis-lagi-tapi-tapi-perasan-gadis
panjang sangat...


saya.ummi
uweekkk..buring.. macam takde idea lain ker..?


saya-lisa-surihani
baik buat saya-angelina-jolie-aku-tipu-ko jer..


susah beb nak dapat idea ni..nak cari tagline yang catchy dan simple..


finally...


aku.mamalia.wanita


amacam?


best kan..? cute kan..? haip.. jangan muntah!!!


boley la eh...



the many faces of mama and danial...

sajer nak letak...

Wednesday, December 22, 2010

Kurnia

Hari ni ntah pasal apa asyik dok melalak nyanyi lagu ni..


makin dengar makin layan plak..







video yang selamba, tapi rambut noh cam rambut aku masa kecik.. hehehe..

Lirik :

Dengarkanlah lagu dulu
Tinggalkanmu itu menunggu
Jangan biarkan hati
Dikunci oleh rasa benci
Resah yang tiada henti
Bila kau melangkah pergi
Apakah yang harus ku lakukan
‘Tuk merubah hatimu

Chorus

bagaikan khayalan
Takkan ku lepas walaupun apa yang mendatang
bagaikan khayalan
Ku takkan lepas walau hanya khayalan

Senyumanmu igauanku
Tiada yang setandingmu
Suara yang bermain
Memanggil-manggil namaku

Resah yang tiada henti
Bila kau melangkah pergi
Apakah yang harus ku lakukan
Untuk merubah hatimu
Ulang Chorus

Pintaku cuma jangan pergi
Tak bisa berasingan jauh oh darimu
Bilakah oh nanti akan pergi
Berlari biarkan pergi
Buat selamanya biar kita berdua disinari
Oh mentari oh mentari

source : Melayukini

Tuesday, December 21, 2010

Ada berani? Nasi berayani!!

Sebagai manusia normal, akan tiba masanya apabila perut berbunyi gegak gempita ayat stok Faizal Tahir menandakan masuknya waktu makan sebab kelaparan... dan apabila aku kebuluran, perempuan ayu yang berbudi bahasa akan bertukar rupa menjadi singa betina (sib baik pakai tudung, kalau tak sure korang bayangkan rambut aku menjadi spike ala-ala terkena renjatan lektrik) tapi masih maintain kecomelannya..


sian...kena marah ngan bini
sungguh garang.. no no no.. next pic


that's more like it.. kan ayu ini singa..
 cute jerk...

Then, memandangkan aku nih perempuan yang bekerjaya konon bz body sangat untuk masak padahal takde kena-mengena sebab hari tu hari sabtu.... aku pon pegi la beli nasi beriayani..untuk aku, sang suami dan seisi keluarga....



Nasi beriayani ayam + dalca + acar buah tapau ... ayaq liuq dah tap tap tap *drool yang melampau... dok terbayang kenikmatan saat mengunyah nasi beriayani dengan penuh berahi dan nafsu...


Alangkah kiciwanya, saat bukak ajer tupperware transparent nasi, alahai.. tak sampai separuh? huhuhu..


macam tak cukup jerk... macam separuh tupperware pon tak sampai.. kedek(ut)


Bertambah sedey apabila tengok acar buah... 2 ketul jer?



Okay, izinkan untuk re-phrase


Nasi beriayani tak sampai separuh tupperware + dalca cair tupperware kecik + acar buah 2 ketul = RM14 satu


dulu rasenya RM12 jer.. Naik 2 hengget, tapi makanan makin sikit..


Dimanakah keadilan...? Dunia ini sungguh kejam...


Enough said... aku sakit hati!!




Thursday, December 16, 2010

Tips Memasak dalam masa 5 minit.. Magic!!

Anda seorang ibu bekerja / bekerjaya/ dikerjakan ... ehem.. ehem..???

sila angkat tangan!!


Waktu bekerja anda sudah hampir 12 jam? Jadi anda hanya ada beberapa jam sahaja di rumah??


Anda stress apabila keluar berkerja waktu gelap (subuh) dan pulang dari kerja pon waktu gelap (maghrib)?
iyer.. iyer.. saya sangat stress


Badan terasa penat ya rabbi apabila pulang dari kerja anda terpaksa menyambung shift kepada ibu/suri rumah/isteri..?


Kain dalam bakul busuk sudah melimpah ruah sehingga kain bergelimpangan disekeliling bakul?


Baju di ampaian sudah 3 hari tak berangkat?
hmmm, yang ni teruk sangat.. baik jual jer baju tuh..


Baju/kain/lampin/baju anak/seluar kerja suami/sependa/bra menimbun ibarat Gunung Merapi mau meletop menunggu masa untuk dilipat...?


Dah la banyak kerja dirumah, datang lagi satu masalah negara/rumahtangga..


'Bang, malam ni kiter nak makan apa...?'


mana fikir nak makan apa, nak masak apa, bawang cukup ke tak, cabai ada lagi ker dalam peti ais,


tidakkkkkkkkkkkkkk...


penyelesaian -

1. 'hello vicudda.. saya nak order boley?
Daging masa merah untuk 2,
ikan masin goreng,
kangkung belacan..
jangan lupa sambal belacan yer abe...'


Settle masalah! tapi kalau macam ni tetiap hari boring dowhhhhh..


Saya ada satu lagi penyelesaian.......


tadddaaaaa........

*

*

*

*

*


SRI KULAI FROZEN FOOD


1st Microwavable Ready-to-eat Halal Food
- No preservatives
- No added MSG
- Biodegradable Packaging
*kalau derang tipoo.. then aku tipoo korang la..



the biodegradable packaging


terdapat pelbagai jenis masakan.. antaranya,


roasted chicken rice, chicken curry, coconut rice with chicken rendang (nasi lemak ayam rendang),
coconut rice with prawn sambal (nasi lemak sambal udang), crispy wantan, chinease style dumpling soup and many more...


RM wise..? ok la... affordable... nasi ayam tuh dalam RM5.90.. lebey kurang gitu-gitu je la harga dia..




sebelum masak tuh, agak horror la ghupe dia.. yer la, frozen kan..


masukkan dalam microwave selama 5 minit... then... makan...!!!


hot-hot mama sedang mengetest makanan.. nak jugak letak hot tuh kan..?!
sedap... sedap..


boley beli...


highly recommended for working mothers..
errr... untuk ibu/amma/mama/daddy/papa/appa sahaja ok..


jangan korang pegi sumbat kat baby plak nanti..


Tuesday, December 14, 2010

Embrace Life : BUCKLE UP

The only day which I DID NOT APPLY the I HATE MONDAY policy.. the day which i really looked forward to.. as if like i couldn't wait to go to work.. the day was YESTERDAY.. because, i didn't go to work!!! hahahaha... sure korang rase nak hempuk aku kan?


Aku g mana semalam?


biar aku jer la jawap.. sebab korang bukan tau pon aku g mana kan..?


Port biase... g Melaka.. A' Famosa je... Attended the Safety Driving Course by HONDA...


Baru la aku tau, cara aku duduk dalam keta pon dah salah.. cara duduk di dalam kereta sangat penting yer tuan-tuan dan puan-puan.. sah-sah la kalau duduk tegak macam nak menyanyi lagu negaraku badan akan sengal disana-sini seperti di bontot, di tengkuk dan di lengan..


pernah tak korang lepas bawak kereta drive jauh-jauh ataupon lepas sangkut dijalan raya akibat-jem-yang-haram-tak-best-langsung pastu rase sengal-sengal... tapi kalau dah duduk berjam-jam dalam satu position memang la akan sengal dan hangin satu badan,kan?


apa point aku nih actually..?


maksud aku, position duduk memainkan peranan ketika memandu..


kalau duduk tak selesa, confirm akan menimbulkan ketidak-selesaan ketika memandu.. kalau duduk terlampau selesa, too laid back... nanti anda akan seronok sampai tido-ternganga.. jadi pastikan anda duduk dengan selesa ketika memandu...


Sit slightly reclined with your shoulders comfortably back in the seat. Sit far back from the steering wheel while still remaining in safe control of the vehicle -  not too far though, otherwise you couldn't reach the brake and acceleration pedal. Hold the outside rim of the steering wheel at "9 and 3 o'clock" or slightly lower. This position will minimize the risk of injury to your arms, hands and fingers in case your airbag deploys. Your arms should be bent slightly - kang kalau strait sangat, lenguh tangan pulak..




camni la seating position yang ergonomik


jangan la plak memandu macam ni.. seating position yang tak betul, terlalu ke depan, kaki tak sampai pedal.. oh yer... pastikan manusia yang bawak keta, bukan anjing..


Then, come to the most important lesson of the day!!


Perkara ni, aku rase memang kiter semua buat masa tengah bawak kereta..


Ketika memandu, jangan bercakap telefon, berbalas sms, apatah lagi berblogging... ataupun blogwalking...SERIOUSLY...





bayangkan, ketika anda sedang menjalankan aktiviti tersebut, anda memandu pada kelajuan 110/km sejam.. then suddenly... sebijik kereta datang meluru..





eeee.. serious ngeri... bayangkan kalau anak anda ada bersama di dalam kereta...NAUZUBILLAH...


Lagi satu, sila pakai tali pinggang keledar... tak kira la, anda memandu, anda dok di sebelah, anda dok dibelakang.. kecuali kalau anda di luar kereta... VERY IMPORTANT OKAY!!






Hayati la video di atas.. boleh memberikan keinsafan dan kesedaran diri....


BUCKLE UP!!

it could save your LIFE...


thanks to google

Saturday, December 11, 2010

s.u.k.a-s.u.k.a m.a.i.n a.i.r



Disebabkan aku blogwalking hari tu, lalu aku ternampak contest nih...

SUKA-SUKA MAIN AIR

oleh http://ehemsz.blogspot.com

macam menarik,

 jadi aku pon suka-suka la join...


ni la gambar hero bogel tengah suka-suka main air

nama hero : Mohd Isqandar Danial

umur 2 tahun 4 bulan


aksi bersama cousin dalilah hanani..


suka tak?


saya sangat sukak!!


Thursday, December 09, 2010

Gorgeous Aisya

Aisya Qaisara..


it's a lovely name, isn't it...?


Actually the name AISYA was an inspiration from the heroin of Ayat-Ayat Cinta.. ala, kok gadis dari cherita indon itu buk..!!


I got the chance to see the movie when it was aired at TV3 somewhere in August 2009...sempena dengan perayaan apa ntah masa tu... bulan puasa kot.. nak dekat raya..


Terus terpesona dengan mata nya.....


Mata Aisya....those eyes..!! Waduh, bisa gugur mata gue ... mata nya kok chantek bangat!!



 damn gorgeous...





Dia kelihatan sangat beriman dan seksi..... hehehe boley tak statement nih? hey, sexy is in the eye of the beholder la wei.... nak mata anak cantik macam dia jugak.. nak jugak..


And nama Aisya bermakna 'Hidup bahagia'... maksud yang sangat cantik...


1st name checked...


Takkan 1 perkataan je kot... it will be too simple... Aisya Amezan.. So cuba-cuba la a few name


Aisya Qistina...
Aisya Batrisya...
Ummi Aisya Qistina... (nak ikut nama mak jugak kan...?)
Ummi Aisya Irdina...
Aisya Irdina
Aisa Sofea...


Almost gave up there... susah la nak bagi nama ni!!!


Then, tetiba teringat kat 'Kisah Kaisarah' yang si comel Sariyanti berlakon tuh...




Qaisara bermaksud... permaisuri


change the spelling a bit... so jadi..........voilla......... AISYA QAISARA...



caca tomei tomei...


sama tak mata..?



semoga anak mama menjadi anak yang solehah... Amin


tolong mama kat dapur...
buat air teh tarik cow....
tolong masak..
tolong basuh pinggan..
jaga mama & ayah bila dah tua...
sedekahkan Al-Fatihah dan Yassin bila mama dah takde..


uwarghhhhhhhhhhh... tetiba emo!!

Tuesday, December 07, 2010

Accident? But a good one..

To my little baby.. Aisya Qaisara...


Mama is so in the mood to tell you about my journey towards having you, my sweet litte baby around my arms..Although it is considered late as you are already 14 months when i'm writing this.. but better late than never, rite?


Well, actually mama and ayah was not really planning to have another baby at that time.. Why? Since your abang is still very small- he's 8 months.. and since your ayah is working far (well not that far.. Melaka jer..).. I had to do everything on my own..


raising abang danial alone, while mama and your abang menempek kat rumah mama chor during weekdays.. i've to handle everything.. it's not an easy job tau sayang... being a single mother.. ayah only came home to see mama and abang during weekends.. jungling between work and being a mother..


But Allah is great, He send you to me just when i thought i had enough with being away from your ayah.. the pregnancy test showed double line- which is positive.. Positive that you a re now in mama's tummy.. as small as 1 dot..




don't ask where do babies came from.. My answer is 'mama tak tau..' hahahaha.. that's what opah told me when i asked her the same question..


So, you grew in me beautifully... while mama stress+happy+serabut+meroyan+afraid all at the same time.. mama takut.. takut kalau mama tak boleh jadi a good mother to you and your abang.. takut kalau ayah takder.. macam mana mama nak handle 2 sekali?


When i was 3 months pregnant, another challenging episode.. appendix!! sakit perut, and your ayah @ melaka.. i had to drive myself to emergency room...


alone, suffered, worried.. sian mama kan?


doctors had to cut me, while you were still inside...


and they did... Alhamdulillah, you were not awaken from your sleep... what else you would be doing in my tummy, rite?


that scary experience is done!


Allah granted my doa.. your ayah transfered back to mama's side when I was 6 months preggy...


Then, few weeks after.. ayah was admitted in hopsital becoz of his gastro problem.. Sian ayah.. so, mama have got no time to really take care of myself.. mana nak tengok ayah, jaga abang danial, kerja...


That time, tetiba ada air keluar.. mama ingat kot mama terkencing..


So, tak kesah..


Tapi makin lama makin banyak...


Guess what?


My waterbag leaked..!!!!


Doctors said that the chances of you surviving is better out than inside my tummy.. because there were infections somewhere down there..a bad bad infection... that caused my waterbag to leak..


hmmm..another scary episode about to happen..


just after 4 months of my appendix operation, had to be cut one more time...



That time I'm so worried sayang..there were so many things that came across my mind.. what if you were not healthy..? What if you were injured during the c-section operation..?

what if......?

what if......?



Mama hanya mampu menangis dan berdoa..


Ayah? Opah cerita, ayah caca terperuk kat tepi tiang.. he's too worried...


Doctors (your paeds and my gynea) told him, to be prepared.. as anything could happen on the table.. anything could happen to you or me..


While abang danial kat rumah babysitter, mama bertarung nyawa dalam operation theatre.. (hey thats rhyme!)


So, there you were.. Brought to this world, @ 30 weeks of my pregnancy, on Monday 12 October 2009, 1.3kg je tauuuuu... So tiny..



My little angle


incubated in NICU for 2 weeks...



mama and ayah sebok amek gambar caca..
you had to be in the incubator thinggy all alone....i couldn't described how much i miss you that time.. what a brave and strong girl you are!



3 weeks old.. stil incubated @ nursery..made an attempt to breastfeed you..
mama cam monster kan? sebab caca kecik sangat...



video


I hope when you are big enough to reads, and big enough to understand..
i just want you to know how much mama and ayah really love you...

with all of our heart..
and you too danial.. :)



Monday, December 06, 2010

Lawak pak arab yang lawak giler




Serious lawak giler... gelak sampai sakit perut..

ouch..ouch.. usus cramp.. usus cramp!

couldn't help myself not to share this funny pak arab moments..

Enjoy the vid!

Thursday, December 02, 2010

let's PLAY bebeh...


Masa tu saya berada di airport..
saya terserempak dengan awak secara tak sengaja..

At the first glimpse, i was mesmerized,
awak cantik..
in fact awak sangat cantik..
raut wajah awak penuh kelembutan
saya terpesona melihat tubuh awak yang mengiurkan..

mata bertentang mata..
saya terus memuja awak,
adakah ini yang dikatakan sebagai cinta pandang pertama?


sure korang ingat aku lesbian kan?


PLAY by Givenchy

'When the play man and woman play together'
Tagline yang berunsur lunch tapi berbau sangat wangi..
the scent is fresh and oriental all at the same time..
warm and plesant smell..






Love @ first sight.. walaupun konpius sebab ingatkan henphone..tapi ghupanya perfume daaa...



 
terus masuk dalam wishlist aku... doakan jodoh kitaorang eh...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...