Pages

Tuesday, December 14, 2010

Embrace Life : BUCKLE UP

The only day which I DID NOT APPLY the I HATE MONDAY policy.. the day which i really looked forward to.. as if like i couldn't wait to go to work.. the day was YESTERDAY.. because, i didn't go to work!!! hahahaha... sure korang rase nak hempuk aku kan?


Aku g mana semalam?


biar aku jer la jawap.. sebab korang bukan tau pon aku g mana kan..?


Port biase... g Melaka.. A' Famosa je... Attended the Safety Driving Course by HONDA...


Baru la aku tau, cara aku duduk dalam keta pon dah salah.. cara duduk di dalam kereta sangat penting yer tuan-tuan dan puan-puan.. sah-sah la kalau duduk tegak macam nak menyanyi lagu negaraku badan akan sengal disana-sini seperti di bontot, di tengkuk dan di lengan..


pernah tak korang lepas bawak kereta drive jauh-jauh ataupon lepas sangkut dijalan raya akibat-jem-yang-haram-tak-best-langsung pastu rase sengal-sengal... tapi kalau dah duduk berjam-jam dalam satu position memang la akan sengal dan hangin satu badan,kan?


apa point aku nih actually..?


maksud aku, position duduk memainkan peranan ketika memandu..


kalau duduk tak selesa, confirm akan menimbulkan ketidak-selesaan ketika memandu.. kalau duduk terlampau selesa, too laid back... nanti anda akan seronok sampai tido-ternganga.. jadi pastikan anda duduk dengan selesa ketika memandu...


Sit slightly reclined with your shoulders comfortably back in the seat. Sit far back from the steering wheel while still remaining in safe control of the vehicle -  not too far though, otherwise you couldn't reach the brake and acceleration pedal. Hold the outside rim of the steering wheel at "9 and 3 o'clock" or slightly lower. This position will minimize the risk of injury to your arms, hands and fingers in case your airbag deploys. Your arms should be bent slightly - kang kalau strait sangat, lenguh tangan pulak..




camni la seating position yang ergonomik


jangan la plak memandu macam ni.. seating position yang tak betul, terlalu ke depan, kaki tak sampai pedal.. oh yer... pastikan manusia yang bawak keta, bukan anjing..


Then, come to the most important lesson of the day!!


Perkara ni, aku rase memang kiter semua buat masa tengah bawak kereta..


Ketika memandu, jangan bercakap telefon, berbalas sms, apatah lagi berblogging... ataupun blogwalking...SERIOUSLY...





bayangkan, ketika anda sedang menjalankan aktiviti tersebut, anda memandu pada kelajuan 110/km sejam.. then suddenly... sebijik kereta datang meluru..





eeee.. serious ngeri... bayangkan kalau anak anda ada bersama di dalam kereta...NAUZUBILLAH...


Lagi satu, sila pakai tali pinggang keledar... tak kira la, anda memandu, anda dok di sebelah, anda dok dibelakang.. kecuali kalau anda di luar kereta... VERY IMPORTANT OKAY!!






Hayati la video di atas.. boleh memberikan keinsafan dan kesedaran diri....


BUCKLE UP!!

it could save your LIFE...


thanks to google

2 comments:

Little BlueBird said...

wah!!!semangat waja ko ekkk!!bagus....untuk keselamatan....

Darkbatman said...

ritu rs penah bace yg xske nk g keje hr isnin.. mesti g merendek mane2..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...