Pages

Wednesday, February 08, 2012

Marble Chocolate Cheese Cake...


Mari belajar membuat cheese cake..


Actually, ini la first time aku nak buat kek... pengakuan..pengakuan...

dah 30 tahun hidup.. 1st time nak buat kek...

eh, typo error ... 23 tahun hidup, 1st time nak buat kek...

kelakar kan..? ok, jangan tampo..

so, nak belajar la cara-cara nak buat cheese cake...


Actually senang jer...  aku baru tau kan... korang sure dah lama tau...


First step:
cari umah yang ada oven... umah aku takder, jadik aku hack ke umah jiran... hahaha...


second step:
ko duduk sebelah jiran ko, dia buat kek, keje ko tangkap gambo banyak2...


bahan-bahannya :

 Digestive cookie (beli kat tesco murah, bak kata empunya kek).. yang ni untuk buat base dia..
campurkan sikit butter (supaya dia bersatu-padu dan senang dan tepek-tepek dalam loyang) + 1 sudu gula


 yang ni bukan bahan.. yang ni anak jiran yang comel dan gebu


 Philadelphia cheese... 500gram... + setengah cup gula...


nampak tak mak buyong tersengeh-tersengeh tengah pukul (pukul ke nama proses dia?) bahan-bahan tadi..
sampai kembang adunan tadi...
muke mak buyong dah kembang + berminyak-minyak, haruslah tak diletak di dalam blog..harap maklum


 pastu dah kembang campurkan 2 bijik telur...
teruskan mengacau.. kemudian ko letakkan sebelah...
kite namakan dia sebagai bahan A


 haaa, yang ni tuan empunya oven, dapur dan anak yang comel tadi in-action a.k.a sifoo


 sebab nak buat marble chocolate, of course la kena letakkan coklat... tapi cairkan dulu...
campur skit fresh milk.... methadology mencairkan adalah seperti di atas...



 kemudian amek skit cheese yang kembang tadi, campurkan dengan coklat cair untuk me-marblekan kek..
nama dia adalah bahan B



 campurkan cheese yang dipukul tadi (bahan A) dalam loyang yang dah diletak base, then selamba jer boh bahan B dan main tarik-tarik pakai garpu..


kiter bakor dia.. kiter bakor
suhu 180c selama 45 minit..

pastu, sejukkan dia kat suhu bilik jap......then masuk dalam peti ais sampai bila-bila sejuk..


taraaaaa.........


yang ni gambo google... final product lupa nak amek.. hua hua hua...


Tenkiu Ms Nelli tolong ajar....


mudah dan sedap.. tetiba terasa nak register masterchef sebab dah berjaya... uhuk!


kbye



3 comments:

KhaiRin : anies said...

are sure peluh x msk dlm kek? hehehehehehehe

kena bakar ye? setau sy terus sejukkn dlm peti ais.. or yg tu kek pesen lain??;-)

aku.mamalia.wanita said...

yang cheese cake terus masuk dalam peti es tu, i belum belajar la lagi...lagi senang ker? u buat tutorial la dalam blog, boleh kiter tukar-tukar teknik panasonic... heheheh..

Lady RaRa said...

sedap. mampu sedap ja la aku ni. oven memang tadak. kahkah. kukus buleh? kahkah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...