Pages

Thursday, February 16, 2012

HOW TO HANDLE A TODDLER'S TANTRUM...

warning.... super panjang entry ni!


For those of you who have kids, then you might find this interesting...


Siapa yang belum ada anak... berhati-hati.. anda mungkin akan ada anak suatu hari nanti... <-- apa motif ayat aku ni...?


anak sulung aku...Danial,  he's gonna be 4 years old by July.. biasa la kan, budak lelaki, dia punya notti tu kadang-kadang lain macam skit....


but lately, aku rase tantrum dia tu menjadi-jadi ...lebih daripada biasa.... kalau ada jer yang tak kena mula la menjerit-jerit, memekik-mekik from the top of his lung... tu belum masuk lagi dia punya air mata mencurah-curah macam budak kena dera.... sinetron sangat tau!!!


pastu, percubaan menenangkan dia biasanya tak berjaya bila dia start menendang plak... kalau dulu ok lagi sebab aku tak pregnant.. sekarang ni, bila terkena tang perut tu.... uishhhh, kesabaran rasanya di puncak.... He's really testing me..


Biasanya aku biarkan ajer dia release semua kemarahan dia... tapi kalau dah tak tahan sangat tuh, naik jugak la tangan aku... singgah la kat kaki or badan dia... tak pon piat telinga.... yang ni adalah jalan terakhir selepas semua percubaan  untuk memujuk, mententeram, mengalih perhatian atau meng'I-pad' ketemui jalan buntu...


meng'I-pad' - teknik mententeramkan budak alaf baru


he just won't listen... dia menjerit, aku pon menjerit... ate, siapa yang dengarkan...? pastu, kadang-kadang lepas aku babab/piat telinga dengan hebatnya...last-last aku yang nanges.... boleh?


sedey woooooooo.... terasa macam.. 'I'm a bad mother..i'm a bad mother....'


bila difikir-fikir balik, rase macam sepatutnya aku boleh handle situation tu dengan lebih baik.. aku sepatutnya jadi mak yang lebih mulia... tak payah menjerit-jerit untuk bagi budak tu faham, sebab dia bukan faham pon... tak payah pukul sebab nanti dia yang sakit, tapi dia tak sedar pon apa yang dia buat tu salah...
i really don't know what to do.... huawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......


tapi yang peliknya... bila ayah dia marah..boleh jer budak tu dengar cakap.......... arghhhhhhhhhhhh....stresssssssss!!!!!!!!!!


rotan?


dah hancur!


hancur sebab dok pukul pintu nak bagi dia takut la kononnya.... haram tak takut pon!


ada tak korang berhadapan dengan situation macam ni dengan anak korang kan....


tiba-tiba... aku terfikir..


'kalau dah beranak kecik nanti, boley ke aku handle tantrum Danial lagi...?'


'kalau danial and caca berpakat untuk tantrum secara berduet masa aku pantang macam mana plak?'


'pastu baby pon teringin nak join nanges sama.... how leh?'


aku boleh pengsan akibat stress campur meroyan.........


OMG
OMG


ini tidak boleh dibiarkan....


lalu aku pon meng'goggle' (bersyukur akan kewujudan google)............. HOW TO HANDLE A TODDLER'S TANTRUM...'


dan aku jumpa....SUPER NANNY....


rancangan ni ada kat teewee, tapi as usual, mana sempat nak melayan sebarang bentuk program teewee untuk adults....


This is really an eye opener for me..... before this I never realise the importance of dicipline to your child...


pemikiran orang melayu...'sabar la, budak-budak memang macam tu.. sementara nak besor... dah masuk sekolah ok la dia....'


Aku tak tau macam mana untuk mendisiplinkan anak-anak aku...


Actually the word dicipline never cross my mind... Seriously...!! nape ntah...


Tapi lepas tengok citer ni, baru aku tau...'I'm not such a bad mother after all....' ---> ewah, ayat puji diri sendiri macam hebat... kui kui kui


There's no perfect mother in this world... Rupanya ramai lagi mothers di luar dunia orang putih sana yang ada masalah yang sama macam aku... aku rase di dunia orang tak berapa putih pon sama gak masalahnya....


So, aku pon buat macam Super Nanny ni ajar... cara untuk mendisiplin kan anak..


Aku create satu kawasan kat rumah, letak satu kerusi.. and this place is call ' Naughty Place..' hahahah... bunyi menakutkan tak...?


Naughty Palace Place
kat area dining

Everyday, i will tell my children, if they mis-behaved, or kalau tak dengar cakap mama.. kalau cakap jerit-jerit, kalau tak hormat mama...or kalau si abang mengigit adik or vice-versa... then mama akan letak kat 'Tempat Naughty...'


Of course satu hari tu iaitu kelmarin, Danial pukul Caca..... so I did it... Aku letak dia kat tempat notti for 5 minutes...


Danial kena denda/time-out session



Aku biarkan jer dia kat situ... buat derq...bila ada percubaan untuk dia lari dari tempat tu, aku angkat dia then letakkan balik kat tempat Notti...


Then, after 5 minutes, I go to him and tell him what he did was wrong and ask him to apologize..


Berkesan...! wooohooooooooooooooooooo


I LIKE 1000x...


Danial siap warning caca lagi...'Adik jangan notti, nanti mama letak kat tempat notti....'


mak suker
mak suker


Tapi, banyak lagi teknik yang kena belajar untuk mendisiplinkan anak... bukan dengan 1 hari jer ko akan jadi a perfect mother and your son will turn over a new leaf jadi anak yang insaf dengan serta-merta...


Nope...


Remember, there's no perfect mother... It's the technique that matters... lega sangat jumpa Super Nanny kat YouTube tau.............


At least i know that there is a way to make him understand that by showing tantrum, he won't get what he wants.. and at least tak payah la aku menjerit-jerit macam tarzan betina konon untuk mengajar anak.... pfftttt...


Vid from Supernanny...




motherhood huh? it ain't easy breezy bebeh....





And, jangan lupa doa banyak-banyak.... Ini yang paling afdal..!!


bye


4 comments:

KhaiRin : anies said...

sy penah tgk cara ni kt ntv7...mmg berkesan tp tgk jg la perangai ank mcm mn...kalu yg maha degil tu...mmmm xsmpi seminit da resah gelisah...

sheequeenzz said...

huwa haha...zafran sama mcm tu ummang...aku ingat coz dia nak dapat adik dia jadik macam tu..tapi maybe sekarang ni 'musim' dia kot...aku siap heret zafran masuk store lagik...sekejap je..pastu buat balik...stress stress...

Azura Iznil said...

hohoho...kalau Ananna nakal..tak dgr kata Mommy...Mommy x mau bg ketiak...Dia insaf siap mintak ampun cium tgn..kadang2 tu siap peluk2 kaki lagi. Insaf! Ketiak Mommy penting woooo...x bleh tido tanpa ketiak Mommy!


Skrg...dah sekolah...dia sendiri tahu...BERDOSA lawan ckp Mommy. Allah marah...Nanna is a good girl...Sejuk hati Mommy..Alhamdulillah.

Ryssa......?? mayb kena guna ketiak I juga kot...sbb dah nampak dah ciri kecintaan dia dkt ketiak I...

eiffa akmal said...

hahaha..nanti afeef dh paham leh aku buat ni gayanya...haritu aku geram...dia nangis xmau stop..last2 aku nangis sama..kah3..padan muka dua2 :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...