Pages

Tuesday, February 15, 2011

Manusia kecil itu...

mak oi, 6 hari aku tinggalkan laman sesawang ni, dah bersawang dah blog ni...


memang udara kita ni penuh habuk la..asap kereta, asap motor, pembakaran terbuka lagi! isk, mana la idung aku nih tak selalu berhingus... cit!


fuh fuh.. tiup habuk sket... pakai vacuum la.. power skit..


ok dah.. habuk dah ilang, sawang dah takder..


giler metafora, padahal diri sendiri yang pemalas nak hupdate blog..


ektually, bukan la malas sangat, tapi masa yang mencemburui, idea yang hilang tak timbul-timbul.. semua tuh memberikan sumbangan.. kan? kan?


ok, back to main topic..


just nak cerita tentang anak dara, si caca

pakai topi abang.. tomei




Being 1 year and 5 months, dah banyak dah perkembangan budak ni.. tapi, as a pre-term baby, perkembangan dia lambat 2 bulan..


tapi, tak kesah pon.. biar lambat asal selamat.. hahaha...


Developmental milestones for Aisya Qaisara

1. Gigi dah ada 6 batang... tumbuh gigi atas dulu..
orang kata kalau tumbuh atas bawah dulu, then orang nya asyik cakap meninggi nyer.. ala, cakap besar, jenis tak mo kalah..


Orang-orang tua kata, kalau baby tumbuh gigi atas, then kena masak kuih buah melaka... sebab bila kiter nak rebus dia, dia akan timbul kalau dah masak.. so, pergerakan dia dari bawah ke atas... dengan harapan budak tu pon takder cakap besar, dengan harapan dia akan merendah diri la.. tapi, apa kaitan buah melaka ngan gigi? isk... tak paham aku... eleh, cakap jer la teringin nak makan kuih buah melaka tuh, sebok plak nak kaitkan ngan gigi...




semua ni bermula dari didikan dan ajaran parents yer tak..? tiada kena-mengena antara yang idup ataupon yang gigi...


2. baru dapat kaki dalam 2 minggu lepas..herm, dapat kaki tuh maksudnya dah pandai berjalan.. tapi kategori jalan-jatuh-gedebab, jalan-jatuh-gedebab laaa..... 
then keje dia asyik nak merayap ajer.. peh tu naik tangga..
jenuh gak la nak mengejar anak dara sorang ni.. bibik aku kata.. " lasak budak ini, luar biasa puan..." ahahaha


3. kuat menjerit..
berjalan menjerit, pegang bola menjerit, pegang kamera menjerit, pegang sudu menjerit, pegang hidung aku menjerit, nampak swimming pool menjerit, tu belum mandi lagi... sangat mudah teruja okay...
kadang-kadang aku terpikir, masa pregnant dulu, aku ada tertelan microphone ker.... ataupon ada tertelan speaker ker? ghasenya takder...


dedua suka main air


4. habit tido caca..
masa nak tido, time baru-baru nak laloq tu kan, caca suka bnor korek idung aku... dah la jari-jari dia kecik.. menusuk dalam lubang idung... sakit la woi... isk...


5. Sangat independent...
Compared to abang dia, jaga caca ni tak susah mana.. letak dia dalam playpen dia, letak mainan.. pasang cartoon.. then dia bleh layan sengsorang.. kalau takder orang pon, dia leh survive la..


6. Favourite cartoon



Caca suka layan Mickey Mouse Club House, Pororo, Upin & Ipin, Ultraman pon dia layan gak, Ben 10 pon jalan jer, Timmy Time (ni mama dia pon suka layan), Power Ranger Jungle Fury - yang ganeh-ganeh ni semua pengaruh abang dia okay


 power ranger.. yang merah nih ada spirit of a tiger..
mama pon dah terer..

^__^

9 comments:

http://aniesandyou.blogspot.com said...

nk cium ciket bleh???

Little BlueBird said...

Comel tul caca ekkk...

~ As ~ said...

lucu je baca petua org tua2 psl gigi tu...kan, kadang2 rasa mcm tak logik.

aku.mamalia.wanita said...

anies - boley boley.. meh datang umah..

hana - hehehe.. comel cam mama dia kan?

as - aah, kadang-kadang cam kelakar pon ada

Fathiha Fadzli said...

caca comeeyyyyy....aunty geram la....
ayu tapi ganas..........kelasss gitu....

Anonymous said...

I am regular reader, how are you everybody?
This post posted at this web page is really good.

Feel free to visit my web site - chestfatburner.com

Anonymous said...

Thanks for finally writing about > "Manusia kecil itu..."
< Loved it!

Here is my blog post :: Is actually gynecomastiaa curable problem?

Anonymous said...

You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I
think I would never understand. It seems too complex and
extremely broad for me. I am looking forward for your next post,
I will try to get the hang of it!

Here is my web-site Struggling with man boobs - Understand what you ought to and everything you should not carry out

Anonymous said...

I would like to thank you for the efforts you have
put in writing this blog. I'm hoping to view the same
high-grade content by you in the future as well.

In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now ;)

Visit my blog post: mariah mars []

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...