Pages

Monday, July 02, 2012

Review on Tanamera Confinement Set

Salam y'ols


Walaupon pantang dah habis, dan walaupon dah kembali-ke-pejabat..... (oh yes, sudah 2 bulan.. sungguh pantas masa berterbangan kan?)  rasenya masih belum terlambat untuk aku memberikan review pasal Tanamera




hmmm.. where should i start...


Secara keseluruhannya, aku rase set Tanamera ni bagus, effective jugak... tapi paling sesuai untuk mommies yang bersalin secara normal... aku bersalin ikut tingkap (c-sect),jadi penggunaan set ni tak berapa menyeluruh...


Set tanamera ini dia ada 11 produk dalam kotak tuh... dan secara jujurnya aku hanya pakai 7 barang ajer..


1. Feminine herbal wash - tak pakai pon.. kerana rase cam konon confident kat situ dah suci murni sebab baby keluar kot tingkap... lagipon... hurm... ehem... malas... eheh...


2. herbal Tea - bagus.... rase cam bila minum tu panas jer badan... tapi tak cukup untuk tahan selama dalam pantang.. jadi terpaksa buat home made nyer jamu by my lovely bibik.... huhuhu


3. herbal bath - tak pakai lagi..... dapat time nak mandi dengan riang-ria sambil syampoo rambut lama-lama pon dah pure pleasure.....  memang tak sempat  la nak pakai herbal bath ni.. nanti-nanti lah... kalau ada masa


4. Lavendar floral water - tak pakai..... sebab tak suka bau dia


5. herbal message oil - bagus... bau dia best.... even after confinement pon syok lagi pakai


6. virgin coconut oil - tak pakai... tapi ada orang review bagus, tak yah gunting-gunting kat situ untuk deliver baby....


7. brown formulation soap - ok la gak... boley la


8. boreh body scrub - yang ni aku suka... lepas pakai kulit terasa selembut sutera jer... tapi aku recommend pakai selepas 44 hari waktu pantang 


9. calming herbal paste - pakai sekali jer kerana malas... jadi takleh review sangat....


10. firming herbal blend paste - yang ni bagus.. sebab aku pakai paste ni sekali dengan barut rasenya 7 kali jer kot, ker kurang lagi.. tapi pewut dah ok, nak kata kempis sangat tu tak la kan....... bayangkan kalau pakai throughout the confinement period... mau takde pewut langsung kot...... 

tapi, pakai ni, pewut nampak hitam sikit... sama la gak kalau letak kapur dan limau... pewut akan kelihatan kehitaman sikit.. that's why aku recommend pakai scrub tu lepas confinement.... boleh la hilang kan kesa-kesan hitam kat pewut tuh sekali.... usually lepas 3-4 bulan baru kesemua kesan hitam tu akan hilang...


11. barut - pakai... tapi panjang skit la untuk aku.. so, kena lipat skit ...


just my 2 cents...

k, bai



have a happy confinement mommies!!!




4 comments:

KhaiRin : anies said...

yg x beranak ni kalu nk gatal nk pakai bleh x? ;-)

desperate mama said...

teringin pulak nak beranak lagi rasanya...

sheequeenzz said...

Ada bibik pun malas ka mang? Huhu
Hang x pakai vco tu hang juallah kat aku..senang cerita..xlah membazir kan kan...

eiffa akmal said...

aku nk try gak insyAllah if kot ade rejeki 2nd bb nnt..mmg ko recommend la ek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...