Pages

Friday, September 24, 2010

Resepi Nasi Ayam Pujaan Malaya Ibu Mertua ku

Tetiba hari ni ada colleague minta aku tuliskan resepi nasi ayam.. bangga giler.. padahal kalu ikut sejarah ada la 3-4 kali jerk aku try masak nasi ayam nie..termasuk la episod-episod ter-over taruk garam, goreng ayam hangit sebab sambil memasak sambil tuh mengejar danial sebab dia bawak lari senduk dan sebagainya...

Anyway, resepi nih mmg best.. favourite hubbyku...bukan la aku nak puji sebab tuan punya resepi tuh mak mertua aku.. tapi testimonial daripada jiran2 yang makan nasi ayam nih  memang meyakinkan... antaranya..

Mr. Malik (bukan nama sebenar) "saya rasa sepanjang hidup saya, inila resepi nasi ayam yang gile nyer sedap.." sambil menyuap anaknya makan dengan hidung kembang kuncup.. huhuhu

Okeh, tanpa melengahkan masa lagi..cik jah-cik jah sekalian (bertukar menjadi suare Chef Wan).. hari ini saya ingin menunjukkan cara-cara memasak Resepi Nasi @yam Pujaan Malaya...

Bahan-bahannya..

Untuk Masak nasi
beras-2 pot (nie untuk 3 org makan)
sebijik bawang besar  - di dadu
sesudu besaq planta
garam

Untuk merebus pas tuh marinate Ayam
@yam (doh...bis tuh takkan nak boh kerang plak..) setengah ekoq
bawang putih - 4 ulas} di blender
halia - 2 inci } di blender
kicap secukupnya utk me-marinate
gula - 2 sudu besar
lada sulah

Untuk Sos cili
cili merah - 7 bijik
bawang putih - 3 ulas
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
garam + gula secukup rase

Untuk Kicap
Lebihan dari marinate ayam tadi
sedikit air rebusan ayam
kicap untuk memekatkan
garam secukup rase

Untuk Sup
lebihan dari air rebusan ayam

Cara-caranya

1. Mula-mula..bawang putih dan halia yang diblender, diambil jus nya sahaja (hampehnya, ooppss.. hampasnya dibuang), dicampurkan dengan air secukupnya dan  direbus ayam tersebut sehingga empuk
2. Pastuh, toskan ayam...tp korang jgn buang air rebusan tue.. simpan baik2

Sementara tu..buatkan sos nya

3. Cili merah (buangkan bijik2 ditengahnya) + bawang putih diblender...
4. Masukkan dalam periuk dan dimasak hingga menggelegak..(dalam 7 minit)
5. Biarkan sejuk..(dalam 20 minit)
6. Campur dengan sos cili, tomato, gula dan garam...

Ayam yang di toskan tadi, kena 'marinate'..
7. Kicap, gula dan lada sulah dicampur dalam ayam dan di'marinate' dalam setengah jam..
8. Pastuh goreng beb..lebiah air 'marinate' jgn buang tau

Nasi plak..
9. Gunakan periuk nasi, tapi masak atas stove dulu..Letakkan planta dalam periuk, pastu masukkan bawang besar
10. Pas bawang layu, masukkan beras (make sure basuh beras dulu aaa)
11. Setelah agak mesra planta dan beras.. masukkan air rebusan ayam..(air agak2 cam kite masak nasi)
12. Masukkan sedikit garam
13. Letakkan dalam rice cooker dan masak cam biase

Kicap..
14. Gunakan lebihan 'marinate' tadi..letak dalam periuk
15. Pastuh masukkan air rebusan ayam banyak mana yg korang suker..
16. Letak garam skit..

Sup..
17. Air rebus ayam tadi... campur garam..
18. Then letak daun sup+daun bawang...

dan hasil nya............

tadaaaaaaaaaaaa



aisey, gambo cinonet plak..

oh, jangan lupa untuk hidang timun + salad... nyum nyum nyum.. sekarang boley SERANG......




p/s: sila baca kalimat 'bismillah' sebelum kejadian memasak... insyallah sedap.. Selamat mencube yer





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...